Babyboom
Babyboom
Baby

6 maanden : Van melk naar het eerste echte babymaaltje

3 min
Voeding
Baby

6 maanden : Van melk naar het eerste echte babymaaltje

3 min
Éveil, Santé
Laat je kind nieuwe smaken ontdekken en wisselworteltjes, spinazie, prei, gekookte sla, kervel af en meng er een lekker aardappeltje door. Verandering van spijs doet eten… en maakt van je kleintje een fijnproever.

Geef je kind nog geen koemelk uit flessen of karton. Melk is niet altijd een geschikte voeding voor zuigelingen. Tot een jaar blijft zuigelingenmelk het belangrijkste voedingsmiddel, dat samen met vast voedsel alle onmisbare elementen voor de groei verschaft, wat koemelk niet doet.

 

Als je flesvoeding geeft

Het aanbod van bloem en granen waarmee je de melk in de fles kan verdikken is ruim:

  • graanmengelingen van 3, 5 of 6 graansoorten met tarwe, maïs, boekweit;
  • rijstemeel voor kleine diarreeproblemen;
  • gerstemeel in geval van verstopping. Je moet door je arts voorgeschreven hoeveelheden altijd zorgvuldig aanhouden.

 

Eten met een lepeltje

Een lepeltje voor papa, een lepeltje voor mama… baby sputtert en spuugt… de paplepel wil er niet meteen bij ieder kind in ! Oefen je geduld en toon je inschikkelijk als je het vieruurtje niet wil laten ontaarden in een handgemeen. Uiteindelijk moet jij de boel opruimen. Blijft het bij een koppig ‘nee’, berg het lepeltje dan weg en geef je ‘muilezel’ de fles. Volgende keer beter.

 

Vanaf welke leeftijd mag je kind eieren eten ?

Een kind van 6 maanden kan je eigeel geven. Dat is rijk aan eiwitstoffen, vetten en ijzer. Wacht tot een jaar voordat je ook het eiwit geeft, dat wil nog wel eens een allergische reactie veroorzaken. Geef nooit rauwe eieren aan je kind, het is een bron van infecties. Kies overigens altijd voor bio-eieren !

Welke groenten kies je en hoe maak jeze klaar ?

Laat je kind nieuwe smaken ontdekken en wisselworteltjes, spinazie, prei, gekookte sla, kervel af en meng er een lekker aardappeltje door. Wacht minstens een jaar voordat je met kool begint. Verandering van spijs doet eten… en maakt van je kleintje een fijnproever.

 

Gebruik je verse groenten, bereid ze dan zo snel mogelijk boven stoom of in de magnetron om zoveel mogelijk van hun vitaminen en mineralen te behouden. Heb je geen magnetron, kook de groenten dan in zo min mogelijk kokend water. Bij nitraatrijke groenten zoals penen, sla, postelein, spinazie, prei, koolrabi, andijvie, tuinkers wordt in tegenstelling tot de klassieke bereiding wel veel water gebruikt bij het koken.

Gebruik je diepvriesgroenten, lees en volg dan nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking en vries een ontdooid product nooit opnieuw in. Diepvriesgroente bevat vaak veel meer vitaminen dan groente die je enkele dagen thuis hebt liggen. Waarom zou je het jezelf dus moeilijk maken ?

Voeg nooit zout toe aan de bereiding.

 

Welke fruit kies je en hoe maak jeze klaar ?

Een fruitpapje dat je met een lepel kan voeren. Afwisseling is hier troef!

Kies goed rijpe vruchten, want die zijn beterte verteren. Fruit is gezond en alle fruitsoorten zijn toegelaten voor zover ze geen allergische verschijnselen veroorzaken: uw arts zal u zo nodig helpen die op te sporen.

 

De wonderpotjes

Vanaf vier maanden is er een droomoplossing voor moeders met weinig tijd, moeders die niet graag koken, moeders met een praktische kijk: potjesvoeding. Potjesvoeding biedt een helereeks voordelen:

 

  • Deze voeding wordt uiterst professioneel en onder streng toezicht bereid, is volledig aangepast aan de behoeften van je kind, bevat kleurstoffen noch bewaarmiddelen en is perfect gedoseerd.
  • Potjesvoeding biedt bovendien een ruim en smakelijk aanbod.
  • Je kan zelfs de consistentie van je potje kiezen. Deze varieert van een gepureerd papje tot een heus babymaaltje met brokjes. Voor elk wat wils.

 

Gebruiksaanwijzing

Controleer altijd de versheidsdatum en hourekening met de aangeduide leeftijd.

Een geopend potje mag je goed afgedekt 48 uur bewaren in de ijskast. Ongeopende potjes kan je gewoon op kamertemperatuur in de kast bewaren.

Wanneer je het potje opent moet je een versheidsklikje horen. Dit is de garantie dat het potje luchtledig werd bewaard en niet eerder werd geopend.

Voeg geen zout of suiker toe. Let op: kijk naar de samenstelling op de potjes, sommige merken voegen zelf suiker toe. Dat is zelfs bij fruitpap niet nodig ! Je baby heeft nog geen nood aan zoet ! Leer hem die slechte gewoonte niet aan.

Verwarm het potje zonder deksel “au bainmarie”, in een flessenwarmer met water of in de microgolfoven.

Je mag potjes nooit een tweede keer opwarmen.

Ontdek nu in onze shop !
67%
NAN
OPTIPRO 1
14.52
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
NAN
OPTIPRO 1
14.52
Kopen
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
75%
Bambix
Groeimelk met koekjes 1-3 jaar
14.10
Kopen
En nog meer ...
Voeding