Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Seks voor en na IVF verhoogt kans op zwangerschap

0 min
Kinderwens

Seks voor en na IVF verhoogt kans op zwangerschap

0 min
Éveil, Santé
In-vitrofertilisatie werkt beter als je regelmatig seks hebt gedurende de behandeling.

Australische wetenschappers volgden koppels in hun IVF-traject en stootten op een interessante bevinding; spermacellen lijken al voor de bevruchting het immuunsysteem van vrouwen voor te bereiden op zwangerschap. Het lichaam zal een embryo dan minder snel als uitheems beschouwen en dit vergroot de kans dat het embryo zich succesvol in de baarmoeder nestelt. Goed nieuws; want dit betekent dat seks tijdens ivf de kans op een succesvolle bevruchting vergroot.

In mensen is een laag T-celgehalte in verband gebracht met verschillende voortplantingsproblemen, waaronder onverklaarbare onvruchtbaarheid, miskramen, pre-eclampsie en voortijdige bevallingen. Maar kort na seks zagen de onderzoekers bij vrouwen dat er immuun-signaalmoleculen werden aangemaakt in de baarmoeder. Dit is een aanduiding van een verhoogde regulatoire T-celspiegel.

Dit brengt mogelijk implicaties mee voor ivf-behandelingen. Veel vruchtbaarheidsklinieken adviseren partners om zich van seks te onthouden gedurende een ivf-behandeling. Zaadvocht zou namelijk een risico op infectie kunnen veroorzaken. Dat is echter een klein risico, opgewogen tegen de voordelen die sperma met zich meebrengt voor het vrouwelijk immuunsysteem.

Erger; vrouwen die zwanger raken na beperkte seksuele activiteit hebben namelijk een grotere kans om zwangerschapscomplicaties te krijgen.

Een recente review van studies naar seks tijdens een ivf-behandeling ondersteunt het Australische standpunt. Hieruit blijkt dat men de kans op een succesvolle embryo-implementatie met 23 procent vergroot als gemeenschap tijdens de behandeling plaatsvindt.

Het effect van sperma op het vrouwelijk immuunsysteem kan gedeeltelijk verklaren waarom veel nieuwe partners niet direct zwanger raken. Bij vrouwen lijkt minstens drie maanden seksuele gemeenschap nodig om het lichaam voldoende voor te bereiden.

Ontdek nu in onze shop !
89%
NAN
OPTIPRO 4
13.89
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
89%
NAN
OPTIPRO 4
13.89
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket 4-10 maanden - Nederlands
0.00
Kopen
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen