Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Leer je witverlies lezen!

0 min
Kinderwens

Leer je witverlies lezen!

0 min
Éveil, Santé
Je hebt last van witverlies? Dit vaginaal vocht is heel normaal, en vertelt je meer over je cyclus. Leer het lezen en je ontdekt al heel vroeg of je zwanger bent!

Witverlies, ook vaginale afscheiding, cervixslijm of leukorroe genoemd, is een natuurlijke slijmafscheiding uit de vagina. Die witte of doorzichtige secreties met kleverige textuur komen voor tijdens het volledige vruchtbare leven van de vrouw, van enkele jaren vóór de eerste menstruatie tot de menopauze. Dat witverlies geeft aan dat de geslachtsorganen juist functioneren.

De hoeveelheid witverlies varieert van vrouw tot vrouw. Ook de kleur en de consistentie is niet altijd hetzelfde en verandert tijdens je cyclus. Sommige vormen van witte vloed kunnen bijvoorbeeld wijzen op een genitale infectie. Wat belangrijker is, is om te weten wat 'normaal' is voor jou. Verandert jouw witverlies ineens drastisch (van kleur, van hoeveelheid), dan maak je beter een afspraak met de gynaecoloog.

Leer je witverlies lezen

Tijdens de cyclus verandert de hoeveelheid en structuur van je vaginale afscheiding. Als je zwanger wil worden, kan dit witverlies je helpen om de eisprong te bepalen!

Net na de menstruatie is er meestal niet zoveel slijmverlies. Naarmate de eisprong nadert, verlies je meer slijm en je kunt daardoor wat nat aanvoelen vanonder. Je meest vruchtbare periode uit zich door het verlies van slijm dat op vloeibaar eiwit lijkt. Als je wat van deze afscheiding tussen je vingers neemt, kun je er een sliert van trekken. Deze vorm van witverlies vormt een natuurlijk glijmiddel; dat maakt seks in je vruchtbare periode natuurlijk nog gemakkelijker en aangenamer.

Je witverlies vertelt je of je zwanger bent!

Na de eisprong vermindert de hoeveelheid en structuur van het slijm weer en word wit tot gelig en voelt kleverig of brokkelig aan. Is de eicel in het lichaam niet bevrucht, dan maakt het lichaam zich klaar om het opgebouwde baarmoederslijmvlies af te stoten. Dit betekent dat de productie van het witte slijm afneemt, zelfs zo sterk dat sommige vrouwen klagen over droogte van de vagina.

Is de eicel wel bevrucht, dan maakt het lichaam zich niet klaar om het baarmoederslijmvlies af te breken. De bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoeder en vanaf dit moment begint de eicel met de aanmaak van het zwangerschapshormoon HCG. De nieuwe zwangerschap moet goed beschermd worden en daarom wordt er extra witte afscheiding aangemaakt door het lichaam. Ben je zwanger, dan is de kans dus groot dat je meer witte afscheiding aanmaakt.

Ontdek nu in onze shop !
Omum
Ma Jolie Peau Hydraterende Gezichtscreme
22.64
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Omum
Ma Jolie Peau Hydraterende Gezichtscreme
22.64
Kopen
Mamabaas
Fit en gezond tijdens en na je zwangerschap
12.95
Kopen
Mamabaas
Het Echoboek
7.98
Kopen