Babyboom
Zwanger

Een zen zwangerschap met tips voor elke maand

Zwanger

Een zen zwangerschap met tips voor elke maand

Binnenkort mama? Proficiat! Camille weet dat een geboorte immense blijdschap meebrengt, maar ook veel voorbereiding vraagt. Opdat jij je kan concentreren op wat écht belangrijk is, heeft je kinderbijslagfonds Camille voor jou alles nog eens op een rijtje gezet. Zo kan je je hoofd vrij houden voor jou en je kleintje.

De eerste maanden

Het is zover: je test positief . Het startsein voor een mooi (nieuw) avontuur! First thing to do: een afspraak maken met je arts en gynaecoloog voor een medische check-up: bloedonderzoek, update van je vaccinaties... Noteer alvast in je agenda de verschillende controles gedurende je zwangerschap, inclusief de 3 echografieën.

Geluksvogels ontsnappen eraan, maar vaak zijn de eerste zwangerschapssymptomen niet echt leuk: overgeven, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten... Don’t worry, dit alles zal snel een verre herinnering zijn.
 

Maand 3

Vanaf de 3de maand start je best je zoektocht naar een opvangplaats: crèche, kinderoppas… Tja, de wachtlijsten zijn vaak lang... 

Ook is het moment daar van je eerste echografie. Het hartje voor de eerste keer horen kloppen is gewoon magisch. Je kan ook zien of het een jongen of meisje is. Moet het voor jou juist een verrassing blijven? Verwittig dan onmiddellijk je arts.

Tussen de 11de en 13de week kan je met een niet-invasieve prenatale test het downsyndroom opsporen, door middel van een eenvoudige bloedtest. Deze test is zeer betrouwbaar en kost je na terugbetaling minder dan 10 €.

Ben je werknemer? Breng dan je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte van je zwangerschap met toevoeging van je medisch attest.

Maand 4

Als het je eerste bevalling is of als je veel last hebt van stress, is het tijd om op zoek te gaan naar een vroedvrouw of kinesist die je helpt je op de bevalling voor te bereiden. Je kan dit natuurlijk ook op andere manieren en de lijst van mogelijkheden is lang: sofrologie, aquagym, haptonomie, massage, hypnose, yoga... Kies de methode die bij je past, die dan vast de juiste zal zijn.

Ook dien je te beslissen of je al dan niet voor borstvoeding gaat, waar je wilt bevallen en de naam die je je kind wilt geven. Het is altijd beter als je baby geboren kan worden met een voornaam die gekozen werd in alle rust en vol overtuiging. 
 

Maand 5

Je baby begint te schoppen? Dit betekent niet noodzakelijk dat het een goede bokser wordt, ook al voelt hij voor jou op dit moment aan als een kleine Mike Tyson. Sommige baby’s zijn rustiger, wat andere mama’s jaloers kan maken. 

Tussen de 18de en 22ste week is het moment daar van de 2de echografie, de zogenaamd ‘morfologische’ echografie. Opgelet, een 3D-echografie wordt niet terugbetaald als deze niet medisch noodzakelijk is. 

Perinatale kinesitherapie voor en na de bevalling is essentieel. Prenatale kinesitherapie is een klassieke manier om zich voor te bereiden op de bevalling en vindt een- of tweemaal per week plaats vanaf maand 5 van de zwangerschap.
 

Maand 6    

Dag Bolle Buik! Baby groeit en spreekt je ijzerreserves aan. Eet daarom voldoende vlees, groenten en fruit en zet ook pure chocolade op je menu. We hebben hier wel een klein vermoeden welk advies je met plezier zal opvolgen J. Drink ook voldoende water om een infectie aan je urinewegen te voorkomen.

Maak tijd voor jezelf vrij en verzorg je huid: smeer je buik, borsten enz. twee maal per dag in met hydraterende olie en crème om zwangerschapsstriemen te voorkomen.

Plan ook tijdig je zwangerschapsverlof: dit is 15 weken als je in loondienst of werkloos bent en 12 weken als je zelfstandige bent.


Maand 7

Men zal je zeker om een geboortelijst vragen. Een dergelijke lijst is niet verplicht, maar het helpt om te vermijden dat je twee keer hetzelfde cadeau krijgt. Pas op: schrijf hier geen zaken op die weliswaar zeer nuttig zijn, maar die je al in de kraamkliniek bij moet hebben, zoals een autostoeltje… 

Is het babykamertje al gebruiksklaar en uitgerust met het absolute minimum? Wacht niet tot het laatste moment als er nog geschilderd moet worden en gebruik oplosmiddelenvrije verf. Op het vlak van veiligheid mag je je volledig laten gaan: veiligheidsspijlen rond het bed, geen dekbedden of kussens in het bed, een temperatuur tussen 18 en 20 graden in de kamer, een traphekje, afdekkapjes op alle stopcontacten in huis, geen opbouwkabels en afscherming van de meubelhoeken.

Ga naar je ziekenfondsadviseur om je precieze zwangerschapsverlof uit te rekenen op basis van je bevallingsdatum.

Maand 8

Ongeacht haar statuut heeft iedere mama recht op een moederschapsuitkering vanaf dag 1 van haar zwangerschapsverlof. Het enige wat je moet doen is je medisch getuigschrift met de vermoedelijke datum van bevalling en de datum waarop je stopt met werken naar je ziekenfonds te sturen. 

Na 2 volgt 3, en dus ook de 3de echografie in je 8ste maand. Wow, je kleintje is nu wel echt veel gegroeid!

Jouw partner heeft ook recht op geboorteverlof: dit zijn 2 weken die opgenomen moeten worden in de 1ste vier maanden na de geboorte van het kind. 

Maak alvast je koffertje voor de kraamkliniek; de bevalling komt in zicht en je kleintje kan zelfs vroeger komen dan verwacht. Helaas bestaat er nog geen Mary Poppins-tas in een versie voor de aanstaande moeder. 


Maand 9

Zet je schrap voor de laatste dagen van je zwangerschap! Je moet nu wel 100 keer per dag plassen en je schoenveters binden wordt een hele uitdaging.

Je het beslist in welk ziekenhuis je wilt bevallen? Vraag achter de opnameverklaring voor je verblijf in de kraamkliniek. Je houdt best ook rekening met kamer- en ereloonsupplementen.

En hoe zie jij je geboorteproject? In overleg met het medisch personeel kan je over veel dingen zelf beslissen: wie bij de bevalling aanwezig is, de verzorgings- en bevallingsmethoden, het al dan niet systematisch toepassen van bepaalde medische ingrepen (episiotomie of « de knip », zuignap, enz.), epiduraal of niet, donatie van navelstrengbloed, enz. Praat hierover en vertrouw op de gezondheidswerkers, die het best geplaatst zijn om jouw gezondheid en die van je baby te waarborgen…


Na de bevalling

Na de bevalling dienen nog enkele administratieve documenten afgehandeld te worden, zoals: aangifte van de geboorte binnen de twee weken bij de gemeente, indiening van de geboorteakte bij het ziekenfonds voor de premie en het moederschapsverlof, aanvraag van geboorteverlof op het werk voor jou en je partner, verzending van de ziekenhuisfactuur naar je verzekeringsmaatschappij of ziekenfonds, bevestiging van de inschrijving in het kinderdagverblijf...

En als mama nu eens tijd krijgt om op krachten te komen en je partner voor alles zorgt? 

Goed nieuws voor zelfstandige mama’s: zij hebben recht op 105 dienstencheques. En zij hoeven geen sociale-zekerheidsbijdragen te betalen voor het kwartaal na hun bevalling.

Camille, of uw Kinderbijslagfonds, keert ook kinderbijslag uit. Je ontvangt 158,1 € per maand voor elk kind vanaf de dag van de geboorte.

Onze laatste tip voor jou is om zeker ook volop te genieten van je baby. Een handleiding of slechte keuzes bestaan hier niet. Zolang je zen blijft en in harmonie met jezelf, zal je het vast goed doen als mama!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Camille.

Ontdek nu in onze shop !
Babyboom
Geschenkpakket zwangerschap - Nederlands
0.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Babyboom
Geschenkpakket zwangerschap - Nederlands
0.00
Kopen
89%
NAN
NAN OPTIPRO 3 800g
12.90
Kopen
78%
Avril
Avril Maxi katoenen vierkanten 80 stuks
3.47
Kopen