1. Gevoelige en gezwollen borsten
Hormonale veranderingen kunnen zorgen voor gevoelige of pijnlijke borsten. Het kan ook zijn dat je borsten voller en zwaarder aanvoelen. En het is ook niet ongewoon dat de aders op je borsten zichtbaarder worden.
2. Flatulentie
Progesteron kan al vroeg in de zwangerschap een invloed hebben op je spieren, en ervoor zorgen dat die meer ontspannen. Dat geldt ook voor de spieren in je darmen, wat je spijsvertering kan vertragen. Dat kan een opgeblazen gevoel veroorzaken en ervoor zorgen dat je vaker boertjes of windjes moet laten.
3. Vermoeidheid
Door de hogere productie van het hormoon progesteron, stijgt ook je vermoeidheid. Bovendien heb je misschien een lagere bloedsuikerspiegel, een lagere bloeddruk en verhoogde bloedproductie, wat verklaart waarom je niet meteen stuitert van de energie.
4. Prominentere aders
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van spataders in hun benen of zelfs in hun vulva. En zoals eerder vermeld kunnen ook de adertjes op je borsten prominenter aanwezig zijn.
5. Lichte bloedingen of krampen
Soms is een lichte vaginale bloeding één van de eerste symptomen van een zwangerschap. Het gaat dan om een innestelingsbloeding, wanneer de bevruchte eicel zich aan het baarmoederslijmvlies hecht. Dit type bloeding gebeurt 10 tot 14 dagen na de bevruchting, iets vroeger dus dan een normale menstruatie en is meestal lichter van kleur en korter van duur.
Er zijn ook vrouwen die last hebben van krampen die lijken op menstruele krampen.
6. Misselijkheid
(Ochtend)misselijkheid is één van de klassieke symptomen van een zwangerschap. Bij sommige vrouwen komt die al heel vroeg in de zwangerschap op de proppen. Die misselijkheid zou gelinkt zijn aan de snel stijgende oestrogeen. Bovendien hebben zwangere vrouwen ook een sterker reukvermogen. Verschillende geuren (zoals voeding, parfum of sigarettenreuk) kunnen zo ook misselijkheid veroorzaken.
7. Veranderde smaak
Als je zwanger bent, kan het zijn dat je plots een aversie hebt voor bepaalde voedingsmiddelen. Misschien haal je je neus op voor dat kopje koffie dat je anders zo smaakt. Ook het omgekeerde kan voorkomen, dat je net enorm veel zin hebt in bepaalde voedingsmiddelen. Die cravings zijn te wijten aan hormonale veranderingen.
8. Hoofdpijn
Een verhoogde bloedcirculatie door hormonale veranderingen vroeg in de zwangerschap kunnen milde hoofdpijn veroorzaken.
9. Constipatie
Constipatie is een veel voorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. De stijgende progesteronspiegels zorgen voor een tragere spijsvertering, wat kan leiden tot constipatie.
10. Stemmingswisselingen
De hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je emotioneel bent en sneller moet huilen. Ook mood swings komen vaker voor.
11. Duizeligheid
Doordat je bloedvaten uitzetten en je bloeddruk daalt, kan het zijn dat je je duizelig voelt. Ook een lage bloedsuikerspiegel kan tot gevolg hebben dat je flauwvalt.
12. Metaalsmaak
Veel vrouwen merken dat hun smaakpapillen aangetast lijken te zijn in hun zwangerschap en hebben een metaalachtige smaak in hun mond. Die wordt veroorzaakt door het stijgende oestrogeengehalte en is niet gevaarlijk.
13. Verstopte neus
Een verstopte sinus kan een vroeg teken van zwangerschap zijn. De verhoogde oestrogeenspiegels kunnen ervoor zorgen dat je sinussen opzwellen en meer slijm produceren.
14. Verhoogde basale lichaamstemperatuur
Je basale lichaamstemperatuur stijgt lichtjes kort na je eisprong en dat blijft zo tot aan je menstruatie. Als je je lichaamstemperatuur nauwkeurig bijhoudt en je verhoogde temperatuur blijft langer dan twee weken aan, dan kan dat erop wijzen dat je zwanger bent.
15. Levendige dromen en nachtmerries
Hormonale veranderingen zouden er ook voor zorgen dat je tijdens je zwangerschap wel heel levendig dromen of nachtmerries beleeft. Al kan dat ook te wijten zijn aan het feit dat je vaker wakker wordt tijdens je zwangerschap, en je je dromen makkelijker herinnert als ze zich recent hebben afgespeeld in je slaap.
16. Bloedend tandvlees of bloedneus
Door hormonale veranderingen is de kans groter dat je tandvlees ontstoken raakt en gaat bloeden bij het poetsen of flossen. Ook de bloedvaten in de neus kunnen uitzetten, waardoor het risico op een neusbloedingen toeneemt.
Bron: Kidspot