Babyboom
Babyboom
Zwanger

Algemene aanbevelingen

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Algemene aanbevelingen

2 min
Éveil, Santé
Neem geen medicatie meer in bij het begin van je zwangerschap zonder eerst je arts te raadplegen.

Geneesmiddelen

Neem geen medicatie meer in bij het begin van je zwangerschap zonder eerst je arts te raadplegen.

 

Radiografieën

Laat geen röntgenfoto's meer nemen zonder de radioloog te verwittigen dat je zwanger bent. Hij zal dan zelf oordelen. De risico's van bestraling zijn groter bij een baby omdat hij nog in volle ontwikkeling is. Wees daarom voorzichtig als je met je oudste naar een radiologiekamer gaat.

Breng in ieder geval de radioloog op de hoogte, zelfs als je nog niet helemaal zeker weet of je zwanger bent.

 

Tandverzorging

Maak een afspraak met je tandarts en vertel de reden van je bezoek, zodat deze oplet met röntgenfoto’s. De tandarts controleert de algemene gezondheid van je tanden en behandelt eventuele gaatjes. Zwangerschap veroorzaakt geen gaatjes, maar extra voorzichtigheid  is geboden want een gaatje kan snel erger worden en een bron van infectie worden, wat het beste vermeden wordt! Mogelijk schrijft de tandarts je extra fluoride in tabletvorm voor.

 

Vaccins

Een vrouw wordt in principe niet ingeënt tijdens de zwangerschap. Niettemin zijn sommige vaccins onschadelijk voor de baby en kunnen ze wel aangewezen zijn. Als je bijvoorbeeld op het platteland woont en niet beschermd bent tegen tetanus, kan de arts je een tetanusvaccin voorschrijven.

Lees meer over

Roken

Roken tijdens de zwangerschap brengt aanzienlijke risico's met zich mee voor jouw gezondheid en die van je ongeboren kind.

Het is niet altijd gemakkelijk om te stoppen met roken, zelfs niet als je zeer gemotiveerd bent en je laat begeleiden door een arts of tabakoloog. Deze consultaties worden gedeeltelijk vergoed door het ziekenfonds. Zij kunnen je begeleiden en je eventueel een behandeling aanbieden.

 

Alcohol

Tijdens de zwangerschap kan het gebruik van alcohol schadelijk zijn voor de gezondheid van uw baby. Dit kan immers nefaste gevolgen hebben voor zijn latere ontwikkeling.

 

Drugs

Als je drugs gebruikt, praat dan met je arts of een gespecialiseerde instelling. Als je dit nog niet gedaan hebt,  neem dan contact op met verenigingen die je tijdens je zwangerschap kunnen ondersteunen, zowel op gezondheids- als psychologisch vlak.

Ontdek nu in onze shop !
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket +24 maanden - Frans
0.00
Kopen
84%
Bambix
Berenkoekjes met honing 6x2 stuks 150g
2.14
Kopen