Babyboom
Baby

Baby’s billetjes zitten onder de rode vlekken? Verzorgingstips en tricks die verlichting brengen…

Baby

Baby’s billetjes zitten onder de rode vlekken? Verzorgingstips en tricks die verlichting brengen…

Je baby zeurt? Voelt zich ongemakkelijk? Wordt vaker wakker? En zijn arme billetjes zitten onder de lelijke rode vlekken? Don’t panick! Dit is een veel voorkomende reactie bij kindjes die een luier dragen. Met de juiste hygiëne en zorg help je op slechts enkele dagen tijd dit probleem de wereld uit.

Waarom worden baby’s billetjes rood? 

Weinig kindjes ontsnappen aan "rode billetjes" of luieruitslag. Meer dan de helft van alle baby's heeft minstens één keer tijdens de eerste 20 levensmaanden rode billetjes. Het risico is echter groter gedurende de eerste twaalf maanden, wanneer de huid van baby nog dun is en niet genoeg talg produceert om een maximale bescherming te waarborgen. Baby’s billetjes zijn daarom extra gevoelig voor schadelijke invloeden van buitenaf.

Als baby’s huid langdurig in contact komt met de luier, vooral als deze vochtig is, te weinig ververst wordt of te strak dichtgemaakt is, kunnen de billetjes rood worden. Ook een periode van diarree, het eten van nieuwe voedingsmiddelen of het nemen van antibiotica kan hiertoe bijdragen omdat het risico op irritatie vergroot als baby vaker stoelgang maakt.

Daarnaast vergroten sommige verzorgingsproducten, reinigingsdoekjes of zeepproducten dit gevaar nog. Voeg daarbij de wrijving en de opsluiting van de billetjes in de luier en er is niet veel meer nodig om een reactie te veroorzaken bij het tere babyvelletje.

Huidirritatie, rode vlekken of zelfs de ontwikkeling van kleine blaasjes op baby’s billetjes zijn hiervan het gevolg. Soms kan de aangetaste huid pijn doen of warm aanvoelen en veel ongemak meebrengen voor je kindje,  dat humeurig wordt en vaker huilt. 

Mits een correcte verzorging zal deze roodheid na enkele dagen verdwijnen. Als het probleem echter niet verzorgd wordt, bestaat het risico op een ernstige bacteriële of schimmelinfectie.

Hoe verzorg je baby’s rode billetjes? 

In de meeste gevallen hoef je alleen maar een paar eenvoudige hygiëneregels in acht te nemen en een goede beschermende zalf aan te brengen.

Hoe ga je te werk ?

  • Verschoon je kindje vaker en telkens als zijn luier vuil is.
  • Trek de luier niet te hard aan, zodat baby’s huid kan blijven ademen.
  • Laat zoveel mogelijk baby’s billetjes vrij, zonder luier.
  • Vermijd bij het verschonen reinigingsdoekjes, zeep of talk.  Was baby’s billetjes met lauw water  en droog ze voorzichtig.
  • Breng vervolgens een beschermende en herstellende zalf aan.

Gebruik speciale zalf

Haal van zodra de eerste tekenen van roodheid zichtbaar zijn een speciale luierzalf die verzacht, de huid beschermt en het huidherstel ondersteunt. Gebruik bij voorkeur een zalf zonder additieven, parfum of bewaarmiddelen en zonder zinkoxide, zodat baby’s huid kan blijven ademen.

Ideaal is een verzorgingsproduct dat, zoals Bepanthol Babyzalf, een minimum aan bestanddelen bevat voor een verzorging in alle zachtheid. 

Bepanthol Babyzalf is vooral aan te raden voor rode billetjes vanwege haar beschermende formule, die rijk is aan lanoline (70% vet) en de aanwezigheid van provitamine B5, die het natuurlijke huidherstel ondersteunt. Het wordt in een dun laagje aangebracht en beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, terwijl de huid toch blijft ademen. Een formule die even eenvoudig als doeltreffend is en ook geschikt is voor prematuurtjes.

Uit een bevraging van mama’s in 2018 bleek overigens dat 9 van de 10 mama’s Bepanthol Babyzalf aanbevelen aan vrienden en familie om baby’s billetjes te verzorgen.

Wanneer raadpleeg je een arts? 

Als de luieruitslag na 5 dagen nog niet verdwenen is, ook aanwezig is op de genitaliën of buiten de luierzone, als de huid gebarsten is of bedekt met vochtige plekken  of als je baby koorts heeft, dan moet je je kinderarts of een arts raadplegen.

 

Handig voor borstvoedende mama’s: Bepanthol Babyzalf is ook geschikt voor de verzorging van je tepels tijdens de borstvoedingsperiode. Veeg gewoon de overtollige zalf weg met een zakdoek vóór de borstvoeding.

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Bepanthol.

Ontdek nu in onze shop !
Bepanthol
Babyzalf
11.16
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bepanthol
Babyzalf
11.16
Kopen
Bepanthol
Hydraterende crème
12.08
Kopen
Bepanthol
Herstellende Lippencrème 7,5ml
4.80
Kopen