Babyboom
Babyboom
Baby

Baby schudden voor 5 seconden kan leiden tot blindheid, doofheid of zelfs dood

2 min
Veiligheid
Baby

Baby schudden voor 5 seconden kan leiden tot blindheid, doofheid of zelfs dood

2 min
Éveil, Santé
<p>Vorige week werden twee baby's naar het ziekenhuis gebracht die door elkaar geschud werden door hun vader. Het meisje van 6 maanden stierf, de jongen is in kritieke toestand.

De twee familie's hebben niets met elkaar te maken, maar beide baby's - een jongen en een meisje van 6 maanden - werden in spoed opgenomen in het ziekenhuis omwille van het 'shaken-baby-syndroom'. Dat wil zeggen dat een pasgeboren baby te hardhandig door elkaar wordt geschud, waardoor het ernstige letsels oploopt.

Het meisje van 6 maanden overleefde het schudden niet. De mama, die net weer aan het werk was, is in schok. De vader was alleen thuis met zijn baby en het is onduidelijk wat er gebeurde. De jongen van 6 maanden is ondertussen stabiel. Hij was hardhandig in het speelpark neergegooid.

Shaken-Baby-syndroom

Als een baby geschud wordt, gaat zijn hoofdje met veel kracht heen en weer. Vijf seconden schudden kan al voldoende zijn om blindheid, doofheid, maar ook coma en zelfs de dood te veroorzaken.

Een geschudde baby reageert in eerste instantie niet anders. De schade zit vooral in de zenuwbanen in de nek die voor de controle van de ademhaling zorgen. Daardoor kan er zwelling van de hersenen en zuurstoftekort optreden.

Directe gevolgen of symptomen van het schudden zijn bijvoorbeeld doofheid, blindheid, overgeven, niet kunnen slikken, ademhalingsmoeilijkheden, prikkelbaarheid en bloedingen in de ogen. Deze symptomen komen bij 50 tot 80 procent van de slachtoffers voor. In een later stadium kunnen de gevolgen tot uitdrukking komen in leerproblemen, spraakproblemen, ontwikkelingsachterstand, mentale achterstand, coma en overlijden.

Het shaken-baby-syndroom komt voornamelijk voor bij kinderen onder de 4 jaar. De kans op letsel als gevolg van het schudden is het grootst bij baby's tot ongeveer 1 jaar. De meeste slachtoffers vallen in de leeftijdscategorie van drie tot acht maanden, maar ook dreumesen en peuters kunnen verwondingen oplopen als ze te hard door elkaar worden geschud.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Veiligheid