Babyboom
Babyboom
Baby

Angst voor het potje : wat te doen?

3 min
Opvoeding
Baby

Angst voor het potje : wat te doen?

3 min
Éveil, Santé
Geef je kind de tijd om eraan te wennen, forceer het niet. Als je voelt dat je baby er nog niet klaar voor is, is het oké, wacht gewoon nog wat langer. Je hoeft het niet te forceren, het komt vanzelf.

Wat je niet moet doen 

Laat je niet opjagen door leeftijd

Potjestraining vindt plaats tussen 18 maanden en 3 jaar. Er is geen precieze "normale" leeftijd waarop uw baby op het potje moet gaan. Het kan dus gebeuren dat je kind met 2,5 jaar nog steeds niet op het potje wil. Meestal gaat zindelijk worden geleidelijk. De zindelijkheidstraining zal aanvankelijk alleen overdag plaatsvinden, en later 's nachts. In alle gevallen verschilt het leertempo.

Dwing uw kind niet om op het potje te blijven tot hij/zij zijn/haar behoefte heeft gedaan

Stel aan de andere kant voor dat hij op strategische momenten op het potje gaat: voordat hij gaat spelen, voordat hij naar de crèche gaat, na het eten, voordat hij in bad gaat... 

Dwing je zoon niet om zittend te plassen

Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar zijn kleine jongens in staat om staand te plassen. Als hij in staat is dit te doen, zal het hem trots maken en het hem gemakkelijker maken naar het toilet te gaan.

Waarom kan baby niet op het potje?

Over het algemeen kan een kind onder de twee jaar zijn sluitspieren niet onder controle houden omdat zijn zenuwstelsel nog niet volgroeid is. Ze kunnen hun ontlasting niet ophouden.

Later kunnen de redenen psychologisch zijn. De angst om op het potje te gaan, kan voortkomen uit een angst voor "morcellatie": het kind is bang een deel van zijn lichaam te verliezen. Herinner hem eraan dat het normaal is om zijn ontlasting te verliezen en dat poep gemaakt is van alles wat niet goed voor hem is.

Hoe help je je kind op het potje te gaan?

Hier zijn enkele tips om uw kind te helpen zijn angst voor het potje te overwinnen:

- Laat uw kind weten dat plassen en poepen op het potje of toilet gebeurt. 

- Zet een knuffeldier op het potje of een koffiekopje en giet dan wat water in het potje om je kind te laten zien dat zijn of haar deken schoon is.

- Laat hem naar je kijken als je zelf naar het toilet gaat.

- Geef hem zijn grote broer of zus of een ouder kind als voorbeeld

- Kies het potje of de toiletbril met hen. Controleer of uw kind zich op zijn gemak voelt op het potje. U kunt uw kind ook het potje laten versieren zodat hij/zij zich er prettiger bij voelt (met stickers bijvoorbeeld). De versieringen zullen het makkelijker maken voor hen om te voelen dat het "hun" potje is. Maak het moment minder glamoureus en maak het leuker voor hen. Leg je kind uit dat het normaal is om te plassen en te poepen en toon je afkeer niet.

- Wanneer u het potje in het toilet leegt, laat uw kind dan doorspoelen wanneer hij of zij oud genoeg is, want dit is het leukste gedeelte.

- Vermijd onderhandelingen en chantage, het is de wens van het kind om volwassen te worden die ervoor moet zorgen dat hij of zij niet langer bang is voor het potje.

Als het potje een onoverkomelijke hindernis lijkt voor zindelijkheidstraining, kies dan voor een tussenfase. Laat hem zonder luier, met zijn billen in de lucht. Doe de luier dan af en toe 10 minuten om, doe hem af en leg hem op een stoel binnen handbereik. Na een paar dagen zal je kind de luier naar je toe brengen als hij boodschappen wil doen. Dit zal het moment markeren waarop hij naar het potje kan omdat hij weet hoe hij zichzelf moet vasthouden en zijn boodschappen moet doen. U kunt uw kind ook uitrusten met luiers. Deze maken het gemakkelijk om het potje te gebruiken, omdat het gemakkelijk kan worden neergelaten terwijl kleding en de vloer worden beschermd tegen lekken.

Ontdek nu in onze shop !
75%
Good Gout
Mini rijstwafel met bosbes
2.10
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
75%
Good Gout
Mini rijstwafel met bosbes
2.10
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
En nog meer ...
Opvoeding