Babyboom
Babyboom
Baby

Constipatie bij gemengde of 100% flesgevoede baby's: welke oplossingen?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Constipatie bij gemengde of 100% flesgevoede baby's: welke oplossingen?

2 min
Éveil, Santé
Hebt u gemerkt dat uw baby minder vaak ontlasting heeft of al een paar dagen helemaal geen ontlasting meer heeft? Is zijn ontlasting hard en droog? Je baby is waarschijnlijk verstopt. Tot de leeftijd van 18 maanden wordt een baby als verstopt beschouwd wanneer hij niet ten minste drie keer per week zijn stoelgang heeft wanneer hij zuigelingenmelk krijgt.

Constipatie bij het spenen van zuigelingen

Constipatie is vrij normaal bij baby's, en het is geen pathologie. Dus maak je er geen zorgen over. Als constipatie daarentegen gepaard gaat met braken of uw baby vermagert, raadpleeg dan snel een arts. Bovendien komt bij gemengde voeding of flesvoeding de ontlasting natuurlijk vaker voor dan bij borstvoeding.

Na de leeftijd van 6 weken zal een baby die flesvoeding krijgt, gewoonlijk één keer per dag of één keer om de andere dag een grote boodschap doen. 

Andere indicatoren

Behalve de frequentie is vooral het uiterlijk van de ontlasting indicatief. Harde, droge ontlasting is een teken van constipatie. Als je kind een gezwollen, harde buik heeft en veel huilt als hij of zij ontlasting heeft, kan het ook constipatie zijn. 

Oorzaken 

Als uw baby eenmaal flesvoeding krijgt, kan constipatie worden veroorzaakt door onjuiste dosering van zuigelingenmelk.

Wat moet ik doen?

Als je baby flesvoeding krijgt, heeft hij of zij vaak gewoon last van "functionele" constipatie. Dit komt door de voeding. Wacht 3 of 4 dagen zonder ontlasting voor u de kinderarts raadpleegt, want ontlasting met tussenpozen is niet synoniem met constipatie. 

De arts zal u begeleiden bij het vervangen van de melk en een melk kiezen die beter is afgestemd op de behoeften van uw baby.

Bevochtiging van uw kind

U kunt ook mineraalwater gebruiken om de babyvoeding te reconstitueren. Bij warm weer kan constipatie worden veroorzaakt door lichte uitdroging, dus overweeg uw baby regelmatig een flesje water te geven gedurende de dag.

Kortom, bij het spenen is het raadzaam de melk van de baby aan te vullen met de helft van het magnesiumrijke water.

Massage

Het masseren van het buikje van je kind door zachtjes met je hand grote cirkels te maken, kan de stoelgang bevorderen.

Wat niet is toegestaan:

Steek nooit een thermometer of iets anders in de billen van uw kind om de ontlasting te stimuleren, want dit kan pijn veroorzaken en het probleem overdrijven. En gebruik nooit zetpillen of andere laxeermiddelen zonder recept van een arts. 

NB: Dit artikel is geen vervanging voor een medische consultatie of advies van een gezondheidsdeskundige.

Ontdek nu in onze shop !
74%
Bepanthen
4-in-1 Wondgel 50 g
9.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
74%
Bepanthen
4-in-1 Wondgel 50 g
9.90
Kopen
67%
Physiomer
Physiomer Baby spray 135ml
9.98
Kopen
Corine de Farme
Fysiologisch serum - steriele verpakkingen
6.47
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby