Babyboom
Babyboom
Kinderwens

De eierstokken

2 min
Kinderwens

De eierstokken

2 min
Éveil, Santé

Wat zijn de eierstokken?

De eierstokken of ovaria zijn de vrouwelijke geslachtsklieren en bevinden zich in het kleine bekken, aan weerszijden van de baarmoeder. De eierstokken hebben de grootte van een amandel (4 cm lang en 2-3 cm breed) en zijn via ligamenten met de baarmoeder verbonden. Het zijn de hersenen die de werking van de eierstokken volledig bepalen.

De eierstokken vervullen een dubbele functie

  • Ten eerste produceren de eierstokken de vrouwelijke geslachtshormonen: oestrogeen en progesteron. Deze geslachtshormonen spelen een belangrijke rol in de werking van de vrouwelijke genitaliën en zijn onmisbaar voor het goede verloop van de menstruele cyclus en de zwangerschap.
  • Ten tweede vervullen de eierstokken de functie van opslagplaats van eicellen (= reproductiecellen). In de eierstokken van een vrouwelijke baby is reeds een grote voorraad follikels aanwezig. Tijdens elke cyclus zorgen de follikels ervoor dat een van de eicellen volledig rijpt en uitbarst.

Bij het begin van de puberteit is al meer dan de helft van deze follikels verloren gegaan maar er blijven er toch nog 300 000 à 400 000 over. Tussen de puberteit en menopauze zullen van de eicellen die overblijven er slechts 300 à 400 volledig tot rijping komen, ‘springen' en bijgevolg bevruchtbaar worden.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen