Babyboom
Babyboom
Kinderwens

De vruchtbaarheidsbehandeling IVF

2 min
Kinderwens

De vruchtbaarheidsbehandeling IVF

2 min
Éveil, Santé
<p>IVF is een kunstmatige bevruchtingstechniek onder medische begeleiding waarbij een vrouwelijke eicel en mannelijke zaadcellen buiten het lichaam worden samengebracht in een glazen schaaltje in plaats van in de eileider.

IVF is de afkorting van In Vitro Fertilisatie. ‘In vitro' betekent ‘in glas' en ‘fertilisatie' betekent ‘bevruchting'. Een andere Nederlandse benaming hiervoor is reageerbuis-bevruchting. De eerste baby die dankzij IVF werd geboren - in 1978 in Groot-Brittannië- was Louise Brown.

Wat is IVF?

IVF is een kunstmatige bevruchtingstechniek onder medische begeleiding waarbij een vrouwelijke eicel en mannelijke zaadcellen buiten het lichaam worden samengebracht in een glazen schaaltje in plaats van in de eileider.

Enkel de bevruchting en de eerste fase van de ontwikkeling van de bevruchte eicel vinden plaats in de proefbuis. Van de embryo's die hieruit voorkomen, worden er 1 of meerdere in de baarmoeder van de vrouw geplaatst en het embryo ontwikkelt zich dus verder in het lichaam van de vrouw.

Hoe gaat IVF in zijn werk?

Eerst worden bij de patiënte de eierstokken gestimuleerd zodat ze productiever worden en beide een aantal follikels hebben die een rijpende eicel bevatten. Als de follikels groot genoeg zijn, leidt de gynaecoloog voorzichtig een dunne, holle naald door de vagina in de richting van de follikels.

Hij maakt daarvoor gebruik van de echografie op de monitor die hem een duidelijk beeld geeft van de voortplantingsorganen. Onder gedeeltelijke of algehele narcose worden op die manier de eicellen weggehaald uit de eierstokken. Dezelfde dag wordt ook het sperma voorbereid.

Eicellen en zaadcellen worden dan in het laboratorium samengebracht in een inseminatieschaaltje. Als alles goed gaat, wordt een aantal eicellen bevrucht. Van de embryo's die hieruit na korte tijd ontstaan, wordt een van de embryo's op een pijnloze manier in de baarmoeder van de vrouw geplaatst. Dit in de hoop dat het zich innestelt en tot een gezond kind uitgroeit.

Wanneer wordt IVF toegepast?

IVF wordt meestal pas toegepast als er geen alternatieven zijn zoals tubachirurgie. IVF is trouwens niet geschikt voor alle vrouwen. Het is bijvoorbeeld niet geschikt voor vrouwen waarbij de baarmoeder werd weggenomen of wanneer de baarmoeder littekenweefsel vertoont.

Als er meer embryo's tot ontwikkeling komen dan nodig voor de terugplaatsing, dan kunnen de overtollige die van goede kwaliteit zijn, worden ingevroren in vloeibare stikstof. Zo kan uit deze bewaarde embryo's worden geput voor een volgende transfer en hoeft de vrouw niet de hele behandeling opnieuw te ondergaan. Het invriezen en bewaren van eicellen wordt cryopreservatie genoemd.

IVF-behandeling vergt grote inspanningen van het paar. Als jullie dus kiezen voor IVF, moeten jullie daarop voorbereid zijn om jullie slaagkans te verhogen. Het is het niet waard eraan te beginnen als jullie niet tot alles bereid zijn om een baby te krijgen.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen