Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Dokters helpen vrouw zonder eierstokken toch aan een baby.

2 min
Kinderwens

Dokters helpen vrouw zonder eierstokken toch aan een baby.

2 min
Éveil, Santé
Wat een wonderbaar verhaal uit de Australische ziekenhuizen! Een vrouw zonder eierstokken hielpen dokters toch aan een eigen baby!

Een jonge, Australische vrouw kreeg jaren geleden te horen dat ze eierstokkanker had. Eierstokkanker ontstaat meestal bij vrouwen boven de 50 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen.

De eierstokken liggen diep in de buikholte. Daardoor hebben vrouwen in het begin van de ziekte meestal geen klachten. Om die reden wordt eierstokkanker vaak pas in een laat stadium ontdekt. Pas als vrouwen opeens wekenlang een opgeblazen gevoel hebben of onverwacht toenemen op de buik, gaan ze naar een arts. Jaarlijks wordt wereldwijd bij meer dan 200.000 vrouwen eierstokkanker vastgesteld en overlijden ongeveer 140.000 vrouwen als gevolg van deze aandoening. Kinderloosheid is een belangrijke oorzaak van eierstokkanker. Er zijn ook factoren die de kans op eierstokkanker juist verkleinen, zoals het gebruik van de anticonceptiepil, het geven van borstvoeding of het verwijderen van de eierstok(ken). De eierstokken van Vari - de jonge, Australische vrouw - moesten zo snel mogelijk weggehaald worden. Zwanger worden van een eigen kindje zou voor haar niet zijn weggelegd...

Zwanger zonder eierstokken

Maar bij het weghalen van de eierstokken namen de Australische dokters een stukje van het eierstokweefsel weg dat niet aangetast was door de kanker. Dat weefsel werd ingevroren. Na zeven jaar werd het opnieuw in de buik van de vrouw ingeplant.

Enkele maanden van hormoonbehandelingen later slaagden de stukjes weefsel er zowaar in om twee gezonde eicellen te produceren. Die werden allebei bevrucht en via de ivf-procedure opnieuw in de baarmoeder van de vrouw geplaatst; een ivf-behandeling die nooit eerder had plaats gevonden.

Varis is ondertussen 26 weken zwanger van een tweeling en dolgelukkig!

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen