Babyboom
Babyboom
Baby

Doorkomende tandjes: hoe kan je de pijn van je baby verzachten?

4 min
Gezondheid van de baby
Baby

Doorkomende tandjes: hoe kan je de pijn van je baby verzachten?

4 min
Éveil, Santé
De eerste tandjes die doorkomen kunnen voor heel wat ongemak en zelfs pijn zorgen voor je baby die dan vaak sneller geïrriteerd raakt. Gelukkig bestaan er eenvoudige tips, of een innoverende mondgel, die helpen om de pijn van onze kleintjes te verlichten bij het doorkomen van de tandjes.

Je baby begint plots meer te kwijlen dan anders. Alles lijkt naar de mond te gaan en op alles wat je kleintje in handen krijgt wordt er gretig geknabbeld. Soms gaat dit gepaard met rode wangetjes of roodheid in de mond. Het tandvlees van je oogappel is gezwollen, rood en je merkt dat de eerste tandjes komen piepen.

Stuk voor stuk veelvoorkomende symptomen die gepaard kunnen gaan met lichte koorts of pijn die uitstraalt tot aan de oortjes. Je kleine spruit raakt dan geïrriteerd, heeft niet veel honger, slaapt minder goed en zet het bij het minste op een huilen.

Doorkomende tandjes, niet van vandaag op morgen!

De eerste tandjes komen er meestal door rond de leeftijd van 6 maanden maar het kan ook al vroeger, vanaf 4 maanden of in zeldzame gevallen zelfs vanaf de geboorte. Maar dat geldt niet voor elke baby. De eerste tandjes kunnen ook later hun opwachting maken en dat is absoluut niks om je zorgen over te maken.

Tandpijn symptomen verzachten bij je baby

Doorkomende tandjes vereisen geen medische behandeling. De beste troost is en blijft nog altijd heel veel liefde geven. Gelukkig bestaan er bijkomende manieren om de pijn en het ongemak te verminderen. En dat kan nuttig zijn want het duurt gemiddeld 8 dagen voor een tandje er volledig doorkomt.

Geef je baby bijvoorbeeld een koelbijtring, maar zorg ervoor dat die niet bevroren is! Het tandvlees en de gevoelige handjes van je kleintje kunnen daar niet tegen. Knabbelen op de bijtring zal niet alleen een verdovend effect hebben op de pijn maar zal het tandvlees ook zachtjes masseren. Het spreekt voor zich dat je ervoor zorgt dat de bijtring steeds proper is.

Je kan ook zelf het tandvlees van je baby lichtjes masseren met een gel voor doorkomende tandjes op basis van hyaluronzuur (zoals Gengigel) die de pijn verzacht.

Gengigel Teething, een doeltreffende en veilige oplossing voor baby’s

De Gengigel Teething mondgel is een gel zonder anesthetica met een ontstekingswerende werking die een beschermlaagje vormt over het pijnlijke tandvlees van je kleine spruit.

Gengigel Teething werd klinisch getest en is een veilig product met hyaluronzuur. Dat laatste is van nature aanwezig in het lichaam en is cruciaal voor het behoud van gezond tandvlees.

Gengigel verzacht snel de pijn, vermindert de zwelling en bevordert de genezing van het tandvlees van je baby. Voor je het weet tovert je kleintje weer de mooiste glimlach tevoorschijn!

Doordat de mondgel geen anesthetica, parabenen, suiker, alcohol, kunstmatige smaakstoffen, gluten of lactose bevat is het helemaal geschikt voor de allerkleinsten.

Gengigel Mondgel 1e tandjes is verkrijgbaar in de apotheek en de parafarmacie.

Zowel baby’s als ouders zijn enthousiast 

Tal van ouders en hun oogappels die de mondgel getest hebben, zijn ondertussen helemaal overtuigd! Zo zegt de mama van Côme: “De gel werd makkelijk aanvaard door ons kleine mannetje. De ontsteking van zijn tandvlees en de pijn namen ook snel af. Ondertussen zijn er al twee tandjes volledig doorgekomen”.

De mama van het vrolijke trio Matz, Kobe en Gust voegt er nog aan toe: “Gengigel Teething heeft ons geholpen om die moeilijke periode door te komen. Het verzacht de pijn en helpt bij de genezing van het tandvlees. Zo kan je kindje zijn mooie glimlach bewaren, ook wanneer er tandjes doorkomen”.

Deze innoverende gel is een echte bondgenoot voor elk gezin. Het werd speciaal ontwikkeld om de pijn tijdens het proces van doorkomende tandjes bij jonge kinderen tussen 0 en 6 jaar oud te verzachten.

De mama van Manoa sluit af met het volgende: “De mondgel is met de hulp van een mondstukje eenvoudig te gebruiken en werkt vrij goed. Zelfs beter dan goed! En de smaak is helemaal niet slecht, Manoa vraagt er zelfs naar…”

 

Hoe Gengigel gebruiken?

Gengigel Teething gebruiken is heel eenvoudig. Breng een kleine hoeveelheid aan op een propere vinger en masseer dit zachtjes op het tandvlees van je kleine spruit totdat de volledige ontstoken zone bedekt is. Breng de Gengigel Teething met voorkeur aan na de maaltijd en voordat je je baby in bed stopt zodat het verzachtende effect van de gel nog langer aanhoudt. Gengigel Teething mag 3 tot 6 keer per dag aangebracht worden in functie van de behoefte.

 

Nog meer weetjes:

De tandjes van je baby komen het vaakst als volgt door: 

Tussen 6 en 12 maanden komen de twee onderste snijtanden tevoorschijn, gevolgd door de twee bovenste.

Tussen 9 en 13 maanden maken de laterale snijtanden hun opwachting.

Tussen 13 en 19 maanden verschijnen de eerste kiezen. 

Tussen 16 en 22 maanden is het de beurt aan de hoektanden.

Tot slot vervolledigen de tweede kiezen, tussen de leeftijd van twee en drie jaar, het gebit van je baby met in totaal 20 melktandjes. De volwassen tanden komen pas veel later tevoorschijn, tussen de leeftijd van ongeveer 6 en 12 jaar.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Gengigel.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Pampers
Harmonie Mega Cube Maat 3
45.35
Kopen
Pampers
Premium Protection Maxi Pack Maat 6
25.99
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby