Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Duizenden Europese koppels zoeken in India draagmoeder

2 min
Kinderwens

Duizenden Europese koppels zoeken in India draagmoeder

2 min
Éveil, Santé
Europese koppels gaan massaal op vakantie naar India nu het bekend werd dat het draagmoederschap er erg in trek is als nieuwe bijverdienste.

De Nederlandse krant Het Parool spreekt van een nieuwe trend in India: draagmoeders. Duizenden Europese stellen zouden hun toevlucht bij Indiase vrouwen zoeken, wat in het land geleid heeft tot discussies over "baarmoederhandelaren" die draagmoeders zouden uitbuiten.

Draagmoederschap is illegaal in de EU, in de VS betalen koppels drie keer meer dan in India. 90% van de klanten is dan ook Europees of Amerikaans. De Indische wetgeving over draagmoederschap van 2002 zorgde voor een enorme groei in de vruchtbaarheidsindustrie, maar de bescherming van draagmoeders blijft een heikel punt. Sinds 2002 zijn er in India al duizend nieuwe vruchtbaarheidsklinieken opgericht.

Nieuwe regels draagmoederschap India

Er komen nu nieuwe, strakkere regels van het ministerie, waardoor een homofiel of lesbisch stel geen kinderen meer mag laten dragen. Ook alleenstaanden mogen geen kind meer laten baren. Het zal de draagmoederindustrie flinke klappen bezorgen. 40% van de draagmoeders zou dat op het ogenblik doen in opdracht van homofiele stellen.

Het Indiase Ministerie van Volksgezondheid wil ook de regels omtrent verhuurde baarmoeders aanscherpen. Draagmoeders zouden bijvoorbeeld altijd tussen de 21 en 35 jaar oud moeten zijn, er moeten door alle partijen officiële contracten worden getekend en de klinieken moeten worden gecontroleerd worden door instanties.

De babyfabrieken balen: "Door de nieuwe regels kunnen veel mensen hun babydroom niet meer waarmaken, terwijl Indiase vrouwen hun droom voor een beter financieel leven moeten opgeven."

Ook de draagmoeders en Indische vruchtbaarheidsklinieken reageren onthutst:"Niemand kan zeggen dat deze vrouwen uitgebuit worden. Ze krijgen het equivalent van tien tot vijftien jaar salaris. Arme Indische vrouwen geven zich niet alleen op als draagmoeder voor het geld; ze willen ook andere families helpen. In India wordt onvruchtbaarheid immers gezien als een vloek."

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen