Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Een rokende papa

2 min
Kinderwens

Een rokende papa

2 min
Éveil, Santé

Het feit dat de aanstaande vader rookt op het moment van conceptie heeft een invloed op de verhouding van het aantal meisjes/jongens bij de geboorte. Dat is het resultaat van een studie die uitgevoerd werd op basis van 11.815 geboortes. De verhouding jongens/meisjes is het kleinst wanneer beide ouders meer dan 20 sigaretten per dag hebben gerookt gedurende 3 maanden voor de bevestiging van de zwangerschap.

De onderzoekers hebben deze verhouding uitgerekend door de ouders in categorieën in te delen: categorieën met ouders die wel of niet rookten drie maanden voor de laatste ongesteldheid van de moeder en het moment van conceptie. De verhouding jongens/meisjes bedroeg 1,21 voor de categorie waar zowel de moeder als de vader niet rookten en slechts 0,82 voor de categorie van ouders die ieder meer dan 20 sigaretten per dag hadden gerookt.

De kwaliteit van het sperma van een niet-roker is beter dan dat van een roker

. Tabak wordt dikwijls terecht aangehaald als reden voor vruchtbaarheidsproblemen of problemen tijdens de zwangerschap wanneer de aanstaande moeder rookt. Het is inderdaad zo dat de baby meerookt wanneer de moeder rookt maar we mogen hierbij niet vergeten dat de rokende vaders ook geïnformeerd moeten worden over de negatieve gevolgen van passief roken.

In België heeft de overheid, samen met een bekend merk van nicotinevervangers, de aandacht van de jonge mannen willen trekken door in alle bars en restaurants grappige cartoons uit te delen. De bedoeling hiervan was de jonge mannen bewuster te maken van de negatieve gevolgen van roken. En er zijn heel was negatieve gevolgen: een lager libido, erectiestoornissen en een verminderde vruchtbaarheid. De meest recente medische studies hebben aangetoond dat het sperma van de niet-roker van veel betere kwaliteit is dan dat van een roker. Met kwaliteit wordt hier vooral de levensvatbaarheid en levensduur van de mannelijke zaadcellen bedoeld. Deze studies bevestigen dus een reeds bestaand vermoeden dat niet-rokende mannen vruchtbaarder zijn.

De preventiecampagne besteedde tevens aandacht aan de risico's voor de baby wanneer hij omringd wordt door rokers, vooral door een rokende moeder en/of vader. De kans op wiegendood, vroeggeboorte en een lager geboortegewicht is groter voor baby's met rokende ouders.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen