Babyboom
Babyboom
Baby

Een tweede kindje brengt heel wat verandering in een gezin

4 min
Familie
Baby

Een tweede kindje brengt heel wat verandering in een gezin

4 min
Éveil, Santé
De komst van een tweede kindje is een gebeuren dat veel verandering meebrengt voor zowel de ouders als hun oudste kind. Het gezin moet een nieuw ritme vinden en zijn organisatie aanpassen. Karen en Olivier vertellen ons hoe zij deze periode ervaren hebben.

Er wordt vaak gezegd dat de komst van een tweede kind voor ouders stressvoller is dan de geboorte van het eerste. Jullie oudste krijgt er een broertje of zusje bij en die bijkomende dimensie verandert jullie drie-eenheid in een echt gezin.

Een grondige reorganisatie

Kortere nachten, veel tijd die naar het kleintje gaat, meerdere voedingsmomenten op een dag, een ouder broertje of zusje dat steeds meer aandacht vraagt... De komst van een tweede kindje betekent een reorganisatie van je dagelijkse leven. 

Er dient een nieuw evenwicht binnen het gezin gevonden te worden en ouders moeten leren hun tijd anders in te delen. Een nieuwe dagelijkse planning dringt zich op, zelfs als dat betekent dat af en toe een beroep moet worden gedaan op ondersteuning en bijvoorbeeld de grootouders om hulp moet worden gevraagd.

Ieder zijn eigen ritme

Aangezien het ene kind het andere niet is, is het bijna onmogelijk om twee kinderen op dezelfde manier op te voeden. Je moet aan de slag met de eigenheden en de persoonlijkheid van elk van hen. Ouders moeten met andere woorden hun uiterste best doen om zich aan te passen en zichzelf opnieuw uit te vinden. 

Dutjes die niet samenvallen, de jongste die op een ander moment eet dan de oudste, de noodzaak van een checklist om geen spullen te vergeten van allebei je spruiten bij uitstapjes of wandelingen … Vaak gaat deze nieuwe organisatie met enige stress gepaard en soms vragen we ons af of we wel goed bezig zijn als ouder.

Een situatie waarmee Karen en Olivier, kersverse mama en papa van Ida en Uta, hebben leren omgaan. "In het begin waren we bang dat we Uta niet evenveel aandacht zouden kunnen geven als we aan Ida gaven na haar geboorte. Maar we doen ons best om onze tijd evenwichtig over beiden te verdelen. En ja, soms moet je hier twee keer bij nadenken", zegt Olivier. En Karen voegt eraan toe: "Gelukkig houden we geen maat in de liefde die we voor onze kinderen voelen en door ouder van een tweede kind te worden, is onze liefde alleen maar toegenomen, wat ons vertrouwen in de toekomst geeft."

Karen en Olivier vertellen ons hoe ze zich hebben voorbereid op de komst van hun tweede kind.

Hoe kan je je oudste zoveel mogelijk betrekken bij de nieuwe situatie?

Natuurlijk zal de oudste meer dan ooit jullie aandacht nodig hebben en zal hij alles in het werk stellen om die ook van jullie te krijgen. 

De beste manier om dit op te lossen is om je oudste duidelijk te maken hoe belangrijk zijn rol als grote broer of zus is: 

  • Laat de oudste het flesje geven of lees hem voor terwijl je borstvoeding geeft;
  • Vraag hem regelmatig wat hij van iets vindt;
  • Laat hem mee het slabbetje of kledingspulletjes voor de jongste kiezen;
  • Maak hem deelgenoot van het badmoment;
  • Vraag hem je te helpen door het oprapen van baby’s dekentje of fopspeen…

Laat hem echter geen te moeilijke taken doen en eis niet dat hij een rolmodel is voor zijn kleine broertje of zusje. Je oudste mag niet het idee opvatten dat zijn broertje of zusje zijn leven vooral ingewikkelder maakt. Vraag hem daarom ook niet te snel om zijn spullen uit te lenen aan kleine broer of zus.

Tijd maken voor jullie relatie

Wat betekent dit allemaal voor jullie als koppel? "Voordat je je eerste kind krijgt, heb je alle tijd van de wereld. Je kan op vakantie gaan of een uitstapje plannen wanneer je maar wilt. Een eerste kindje neem je nog gemakkelijk overal mee naartoe. Met een tweede kindje is dit anders", zegt Olivier. 

Als de komst van een eerste kindje al heel wat aanpassingen vraagt van een koppel, geldt dit nog meer voor de periode na de komst van een tweede. Jullie rol als mama en papa primeert voortaan op jullie rol als koppel. Jullie hebben gewoon veel minder vrijheid en minder tijd voor jezelf.

De eerste crisis in een relatie valt overigens vaak samen met de komst van het tweede kindje, die kan leiden tot spanningen en ruzie.

Olivier: "Ook al hebben we soms heftige discussies omdat we van mening verschillen, we proberen tot een compromis te komen en zonder ruzie naar bed te gaan."

Daarom moeten jullie als koppel ook trachten om nog tijd voor elkaar vrij te maken. Door bijvoorbeeld af en toe anderen op jullie schatjes te laten passen. Of nog beter: door een weekendje voor jullie twee te organiseren waarin jullie weer van elkaar kunnen genieten en waarvan jullie meer ontspannen terugkomen, wat tenslotte het hele gezin ten goede komt. Karen en Olivier maken tijd vrij voor hun relatie door regelmatig samen in bad te gaan, om zich zo te ontspannen en tijd met enkel hun beidjes door te brengen. 

Karen tot slot: "Perfectie bestaat niet. Het belangrijkste is dat iedereen binnen het gezin de kans krijgt zich gelukkig te voelen."

Borstvoeding is de ideale voeding voor baby's.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Fiesta Fruits 8x
12.88
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Fiesta Fruits 8x
12.88
Kopen
Nestle
Groenteschotel met zoete aardappel
2.09
Kopen
Nestle
Baby Fruit Appel Banaan Aardbei
5.60
Kopen
En nog meer ...
Familie