"Kom in de armen van jouw oom", "Hij is zo schattig!" of "Mag ik hem een flesje geven?". Soms moet je stop zeggen! Zelfs tijdens de feestdagen heeft de baby rust nodig voor zijn goede ontwikkeling. Dus hoe kan je ervoor zorgen dat alles soepel verloopt ondanks de collectieve opwinding?
Jouw baby moet ook tijdens de feestdagen zijn gewone routine blijven volgen, omdat dat voor hem een geruststellende gedachte is. Denk eraan: hij leert zijn omgeving nog kennen! Zijn leefomgeving en referentiepunten, zoals voeding, slapen, verzorging, interactie met de buitenwereld, knuffelen en spelen, moeten hetzelfde blijven! Plotse veranderingen kunnen verontrustend zijn en zelfs angst veroorzaken.
Als je een routine aanhoudt, zal jouw baby dagelijks in een kalme en serene toestand verkeren. Je kleintje is misschien nog wat onrustig na de feestdagen, maar dat is normaal! De ontmoeting met de Kerstman en de hele familie kan leiden tot emoties die moeilijk te beheersen zijn.
De boom, slingers, lichtjes, feestelijke muziek... Dit zal de nieuwsgierigheid van de baby wekken en hem in vervoering brengen! Dit alles leidt echter tot zintuiglijke hyperstimulatie die stressvol en vermoeiend kan zijn voor zijn lichaam, wat leidt tot slaap- en voedingsproblemen.
Om je baby te helpen kan je een kleine cocon maken waar hij zijn oogjes en oortjes kan laten rusten voor het slapen gaan of tijdens zijn dutje. Het is best om een neutrale, rustgevende plek te kiezen, zonder al te veel lawaai of licht.
De nieuwe baby in de familie ontmoeten is geen kleinigheid. Je kleintje gaat nieuwe mensen ontdekken met andere stemmen en gezichten... mensen die voor hem nog onbekend zijn! Iedereen zal hem willen vasthouden, kusjes geven of met hem spelen, maar wees ervan bewust dat hij daar snel van kan schrikken.
Hij heeft tijd nodig om zich aan te passen voordat hij van de ene persoon naar de andere gaat, om hyperstimulatie te voorkomen. Dus ook al is het goed voor zijn sociale en emotionele ontwikkeling om hem te laten spelen met de andere leden van het gezin, vooral de kinderen, het is beter om hem niet de hele avond van de ene arm naar de andere te laten gaan, want laten we niet vergeten dat de baby niet over dezelfde aanpassingsmiddelen beschikt als een volwassene: hij is zich nog aan het ontwikkelen.
En tenslotte, voordat we baby aanraken of zijn handjes en voetjes aanraken, wassen we natuurlijk onze handen!