Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Eerste zwangerschap in Brussel met nieuwe techniek!

2 min
Kinderwens

Eerste zwangerschap in Brussel met nieuwe techniek!

2 min
Éveil, Santé
<p>Sinds januari kan je kiezen voor IVM in Brussel. Met resultaat!

Eerste zwangerschap in UZ Brussel met nieuwe IVM-techniek

Sinds januari 2010 worden in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel al enkele patiënten behandeld met IVM: een nieuw op punt gestelde kunstmatige voortplantingstechniek waarbij onrijpe eicellen worden geoogst, die men eerst laat uitrijpen alvorens ze in het labo te bevruchten.

Deze techniek is dan ook patiëntvriendelijker en een zeer waardevol initiatief voor koppels die met de klassieke IVF, waarbij rijpe eicellen worden weggenomen, niet kunnen geholpen worden. De geboorte van de eerste IVM-baby verwekt in het UZ Brussel, is voorzien begin november 2010.

Wat is het verschil tussen IVF en IVM?

In tegenstelling tot IVF waar de hormonale stimulatie van de eierstokken veel groter is, wordt bij IVM slechts een minimale dosis hormonen toegediend aan de patiënte. De onrijpe eicellen moeten eerst gedurende 24 tot 48 uur uitrijpen in een specifieke kweekvloeistof, alvorens ze bevrucht kunnen worden.

[De eerste IVM-zwangerschappen werden vanaf 1991 gerapporteerd.->http://www.Babyboom/nl/archief/babynieuws/edito/article/eerste-ivm-baby-in-canada] Jarenlang echter kende de techniek weinig navolging, vooral omwille van de tegenvallende zwangerschapscijfers.

Maar dankzij verbeteringen van de kweektechniek en het behandelingsprotocol is de slaagkans van een IVM-behandeling opmerkelijk verhoogd. Momenteel wordt IVM op steeds grotere schaal toegepast in Scandinavië, Italië, Canada en Zuid-Korea. In België wil het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel zijn pioniersrol in de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen bevestigen. Daarom is nu ook hier IVM beschikbaar.

Voor wie is deze fertiliteitsbehandeling geschikt?

IVM is vooral geschikt voor patiënten met een grote eicelreserve.

Bij de klassieke proefbuisbehandeling bestaat bij deze patiënten een belangrijk risico op ovarieel hyperstimulatie syndroom (OHSS), een aandoening die gekenmerkt wordt door vochtophoping in de buik, onderbuikspijn en een verhoogd risico op trombose. Vaak leidt OHSS tot een ziekenhuisopname van meerdere dagen. Ernstig OHSS komt gelukkig niet vaak voor (< 2%), maar bij bovenvermelde vrouwen is het risico hoger.

Een IVM-behandeling daarentegen heeft weinig tot geen hormonale bijwerkingen en het risico op OHSS is onbestaande. Door deze belangrijke troef is IVM een meer patiëntvriendelijke techniek dan de klassieke IVF-behandeling.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen