Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Eicellen van slechte kwaliteit? DNA van 2de vrouw helpt!

2 min
Kinderwens

Eicellen van slechte kwaliteit? DNA van 2de vrouw helpt!

2 min
Éveil, Santé
<p>Eicellen van slechte kwaliteit? Wetenschappers vonden een geschikte oplossing!

Wetenschappers van Oregon Health & Science University beweren dat ze klaar zijn om de kwaliteit van slechte eicellen te verbeteren met de hulp van vrouwen die goede eicellen produceren.

Kwaliteit eicellen verbeteren

Het gaat dan vooral over moeders die een DNA-defect hebben wat ze aan hun kinderen kunnen doorgeven.

De onderzoekers pasten met succes een zelf ontwikkelde techniek toe om het kern-DNA uit een eicel te verwisselen met dat uit een eicel van een andere vrouw. Dat wil zeggen dat de uiteindelijk eicel DNA van de echte moeder en DNA van een "tweede moeder" zal bevatten. Baby’s die via deze vorm vanin-vitrofertilisatie of IVF geboren zouden worden, zijn vrij zijn van de mitochondriale defecten die hun moeder op de natuurlijke manier zou hebben doorgegeven.

De wetenschappers probeerden hun techniek 65 keer uit. Minstens 13 bevruchte hybride eicellen groeiden door tot normaal uitziende prille embryo’s, en hadden dus een baby kunnen opleveren wanneer ze terug in een baarmoeder waren geplaatst, maar daarvoor hadden de onderzoekers geen toestemming. Niet alleen omdat de onderzoekers een kind met drie ouders (twee moeders en een vader) op de wereld willen zetten, maar vooral omdat het in feite gaat om de eerste genetische modificatie van menselijke eicellen.

De eerste bezorgdheid – een kind met drie ouders – willen de wetenschappers alvast van tafel vegen, gezien er 23.000 genen uit de kern van de moeder komen en amper 13 genen uit het mitochondriale DNA van de ‘tweede’ moeder.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen