Babyboom
Babyboom
Baby

Geen tranen meer tijdens het haren wassen. Het kan!

3 min
Hygiëne
Baby

Geen tranen meer tijdens het haren wassen. Het kan!

3 min
Éveil, Santé
Grote paniek en dramatische taferelen in de badkamer wanneer je een fles shampoo of de douchekop in je handen neemt. Klinkt het scenario je bekend in de oren? Dan hebben wij misschien wel een oplossing voor jouw probleem!

De strijd om de schone haren. Ook jij hebt hem dus al vaak gevoerd. Mocht het een troost zijn: de meeste kleine kinderen vinden haren wassen echt niet leuk. Maar probeer het eens met onze eenvoudige tips. Moge de rust snel weer in jullie badkamer terugkeren!

Tips om de haren van je kind te wassen zonder al te veel gedoe!

Tip 1

Was de haren van je kind op een rustig moment. Haast en geïrriteerdheid zullen alleen maar averechts werken. Vermijd het haren wassen ook wanneer je kind slechtgeluimd of moe is of honger heeft.

Tip 2

Houd er rekening mee dat kleine kinderen soms bang zijn van het luide lopende water. Vul het bad dus voor je kind erin gaat en zet alvast een kan spoelwater klaar.

Gebruik je de kraan of douchekop terwijl je kind in bad zit, zet deze dan op een iets zachtere straal. Ook een harde waterstraal kan je kind schrik aanjagen.

Tip 3

Een duikbrilletje of speciale shampoo-beschermklep (soort zonneklep; te verkrijgen in de kinderspeciaalzaak)zorgen ervoor dat er geen prikkende shampoo of spoelwater in de ogen van je kind loopt. Misschien kan je wat moeilijker aan alle haren, maar het karwei van het haren wassen wordt er wel beduidend makkelijker op.

Je kind vindt het misschien wel vervelend dat het water in zijn oren loopt, probeer het dan eens met oordopjes.

Tip 4

Vertel je kind steeds wat je gaat doen, voor je het doet. Blijf vooral ook tegen je kind praten wanneer het zijn ogen dicht heeft of er iets voor houdt. Voor een klein kind ben je immers weg. Loods het doorheen het hele proces door te vertellen wat je doet en hoe ver je al bent. Tellen tijdens het spoelen helpt ook.

Tip 5

Gebruik een kindvriendelijke shampoo die de oogjes niet irriteert. Maar blijf de ogen bedekken, want zelfs bij een niet-irriterende shampoo kunnen de ogen gaan tranen.

Tip 6

Probeer het haren wassen en spoelen zo kort mogelijk te laten duren.

Laat je kind zijn eigen haren nat maken met een bekertje of washandje en laat het tijdens het wassen, maar vooral tijdens het spoelen een washandje of handdoekje voor zijn oogjes houden.

Vindt je kind de waterstraal van de handdouche echt niet leuk, dan kan het helpen om een washandje over de sproeikop te trekken. Je kunt je kind ook het gevoel van controle geven als je het zelf zijn haartjes laat afspoelen.

In de plaats van de handdouche kan je het eens met een washandje, bekertje, waterkan of gietertje proberen.

Spoel het haar voorzichtig uit. Nooit te veel water in een keer over het hoofd van je kind gieten. Beter een paar keer kort achter elkaar gieten of sproeien, dan een keer lang.

Tip 7

Laat je kind zijn hoofdje goed achterover houden wanneer je de haren spoelt. Zo loopt er geen water in zijn oogjes. Spoel de haren ook zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid af en vermijd zo gespetter.

Je kunt ook samen in bad gaan, je kind tussen je benen nemen en het hoofdje goed achterover houden.

Speeltjes omhoog houden, zodat je kind naar boven blijft kijken, helpt ook. Je kunt je kind ook vragen naar de lampjes in het plafond te kijken.

Tip 8

Maak het haren wassen interessant!

Laat je kind zijn eigen haren helemaal zelf inzepen en uitspoelen.

Of ga samen in bad en laat hem eerst jouw haren wassen, daarna wassen jullie samen zijn haren.

Laat pop ook een keertje mee in bad gaan en spoel de haren van je kind en pop samen af.

Zet de ingezeept haren van je kind eens in alle richtingen of maak een hanenkam. Houd een spiegel bij de hand.

Tip 9

Helpt niets, forceer dan ook niets. Wacht geduldig als het niet meteen wil lukken of probeer de haartjes te wassen met enkel water. Volgende keer meer geluk!

Kinderharen moeten trouwen niet te vaak gewassen worden. Als het niet heel warm is en de haren niet vuil of vet zijn, is een keer per week voldoende.

Terwijl je de haartjes afdroogt, is flink prijzen de boodschap! Complimentjes helpen ook wanneer het niet helemaal goed ging. Vertel je kind wat wel heel goed was. Volgend keer zal het zeker weer zijn best doen!

Succes!

Ontdek nu in onze shop !
67%
Avril
Wasgel 2 in 1
7.92
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Avril
Wasgel 2 in 1
7.92
Kopen
87%
Babee Nature
Melkkorstjes shampoo
12.99
Kopen
67%
Doomoo
New Easy Bath drijvend babybad matras
21.95
Kopen
En nog meer ...
Hygiëne