Babyboom
Babyboom
Baby

Giftig of niet?

2 min
Veiligheid
Baby

Giftig of niet?

2 min
Éveil, Santé

Herfst! Niets zo leuk als gekleurde bladeren uit het bos verzamelen, in regenplassen pletsen en paddestoelen plukken. He, wacht eens even... waren paddestoelen niet giftig?

Kleuters in de herfst

Je kind zal ontzettend blij zijn om de natuur en dieren te ontdekken. Vele kinderen die in de stad wonen, weten niet waar het fruit, de groenten en het vlees dat ze dagelijks eten vandaan komt en dat kunnen ze 'in het groen' leren.

Toch moet je rekening houden met enkele 'ongemakken' die je kan tegenkomen in het bos.

Teken

Teken zijn niet enkel in de zomer gevaarlijk, al zijn ze dan opvallend actiever. Kijk iedere avond of je kind geen tekenbeet heeft. Zoja, doe dan alcohol op de beet en haal de teek weg met een pincet. Blijk ook waakzaam in streken waar adders voorkomen. Ga niet zomaar in de eerste de beste lokale rivier zwemmen en ga altijd eerst na of zwemmen toegelaten is.

Giftige paddestoelen? Of niet?

Planten zijn eigenlijk het grootste gevaar in de herfst. Vooral paddestoelen hebben een magische aantrekkingskracht op kinderen. Hoe mooi en aantrekkelijk ze ook mogen zijn, hun giftige werking is niet te onderschatten. Het Antigifcentrum wordt jaarlijks ongeveer 3000 keer gecontacteerd over vergiftigingen door planten, bessen en paddestoelen. Vooral kinderen jonger dan vier jaar hebben de neiging om alles in hun mond te stoppen. Vaak blijft het bij een ongevalletje, omdat de kinderen slechts een kleine hap eten. Toch is het erg belangrijk je kindje in de gaten te houden als je ontdekte dat er een vreemde paddestoel geproefd werd!

Buikpijn, overgeven en diarree zijn typische kenmerken van een vergiftiging. Bel onmiddellijk je arts of het Antigifcentrum. De vergiftigingsverschijnselen van heel wat paddestoelen beginnen pas nadat je kindje zich weer beter voelt! Denk dus niet zomaar :"Oh, het is voorbij! De dokter is niet meer nodig!"

Neem de paddestoel die je kind gegeten heeft mee naar huis. Als je kindje ernstig ziek wordt, is het immers erg belangrijk dat de arts kan onderscheiden om welke paddestoel het gaat. Wees ook bewust dat sommige paddestoelen pas na 6 uur hun gif verspreiden! Blijf je kindje in het oog houden!

Giftige bessen en planten

Verbied je kind om bessen van struiken te plukken en op te eten. Zelfs als sommigen eetbaar zijn (bv. bosaardbeien, blauwe bosbessen, braambessen), zijn er ook anderen die giftig zijn dus je kan beter geen enkel risico nemen. Enkel voorbeelden van giftige planten: de roze laurier, brem, taxus, vingerhoedskruid...

In het ideale geval kan je een boek meenemen waar alle planten en hun kenmerken in vermeld staan.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Veiligheid