Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Goed begonnen is half gewonnen

2 min
Zwangerschap gezondheid, Voeding
Kinderwens

Goed begonnen is half gewonnen

2 min
Éveil, Santé
Met deze goede voorbereiding zal jouw baby ongetwijfeld de mooiste en de sterkste zijn!

Foliumzuur

Iedere vrouw die zwanger wil worden, zou automatisch foliumzuur moeten innemen.

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, is essentieel voor een harmonische ontwikkeling van de baby in de vroege zwangerschap.

 

Voor een goede ontwikkeling van je baby

Deze waardevolle vitamine draagt bij tot de gezonde vorming van zijn neurale buis. Zijn hersenen, schedel en wervelkolom vormen zich al tussen dag 19 en dag 28 van de zwangerschap. De inname van foliumzuur voorkomt het risico op ernstige aangeboren neurologische afwijkingen, zoals spina bifida (een aandoening waarbij de wervelkolom met de neurale buis zich niet sluit, wat tot verlamming kan leiden).

Foliumzuur werkt ook preventief tegen andere aangeboren afwijkingen van de urinewegen of het hart.

Ik ben overtuigd! Maar waar vind ik dit?

Hoewel foliumzuur wordt aangetroffen in veel gangbare voedingsmiddelen (groene groenten, peulvruchten, zuivelproducten, sinaasappels, gist, eidooiers, enz.), volstaat een evenwichtige voeding over het algemeen niet om aan de toegenomen behoefte aan foliumzuur tijdens de zwangerschap te voldoen. Daarom zal je gynaecoloog je adviseren om 4 tot 8 weken vóór de zwangerschap al te starten met een dagelijks supplement van deze essentiële vitamine. Idealiter wordt de inname voortgezet tot 8 weken zwangerschap en tot 12 weken in geval van een meerlingzwangerschap.

Tot slot zou deze preventieve inname van foliumzuur ook de ochtendmisselijkheid in de vroege zwangerschap verminderen en het risico op een voortijdige bevalling beperken.

Redenen genoeg dus om het door uw arts voorgeschreven foliumzuursupplement plichtsbewust in te nemen alvorens baby er is.

 

Jodium

In België hebben de meeste zwangere vrouwen een tekort aan jodium als ze geen supplement innemen.

De dagelijkse inname van essentiële vetzuren uit de Omega-3-reeks, in de vorm van een micronutritioneel supplement in capsules, draagt effectief bij tot een goede ontwikkeling van de hersen- en netvliescellen bij de foetus en de zuigeling.