Babyboom
Babyboom
Zwanger

Buikgriep tijdens de zwangerschap

3 min
Gezondheid van de baby
Zwanger

Buikgriep tijdens de zwangerschap

3 min
Éveil, Santé

Wat is buikgriep?

Maaggriep, of gastro-enteritis, is een veel voorkomende ontsteking van het spijsverteringsstelsel. Het kan worden veroorzaakt door de insleep van bacteriën zoals salmonella of listeria, of een virus dat het maagdarmstelsel aantast. Het heeft verschillende symptomen:

 • Misselijkheid en braken
 • Buikkrampen
 • Winderigheid 
 • Diarree 
 • Uitdroging 
 • Koorts en hoofdpijn

Het is mogelijk dat u deze ziekte krijgt tijdens de zwangerschap. Het is niet gemakkelijk om het bij zwangere vrouwen op te sporen, omdat de symptomen kunnen worden verward met ochtendmisselijkheid, die tot in het tweede trimester van de zwangerschap voorkomt. De symptomen moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden, en als de situatie na twee dagen niet verbetert, moet u naar de dokter gaan.

Hoe behandel je buikgriep?

Het wordt sterk afgeraden om tijdens de zwangerschap medicijnen te nemen, maar maak je geen zorgen, in de meeste gevallen kan buikgriep op natuurlijke wijze worden genezen zonder farmaceutische behandeling. Hier zijn een paar tips om je te helpen genezen:

 • Rust uit, bij voorkeur in bed. Je lichaam werkt al hard voor je baby, dus doe het rustig aan.
 • Drink veel vocht! Het wordt aanbevolen om tussen 8 en 16 glazen water per dag te drinken. Dit zal de diarree doen toenemen, maar het zal ook uitdroging voorkomen, wat het grootste risico voor uw baby is. U kunt ook heldere bouillon drinken of warm water vermengd met citroen (dat helpt tegen winderigheid). Als je niet kunt drinken, kun je proberen op ijsblokjes te zuigen om gehydrateerd te blijven. De gouden regel van de zwangerschap geldt ook tijdens je herstel: geen cafeïne of alcohol voor de mama, natuurlijk!
 • Stop met eten voor een paar uur om je spijsvertering te laten herstellen.

Door deze tips op te volgen, zouden uw symptomen geleidelijk moeten verbeteren. Zodra de misselijkheid is verdwenen, kunt u geleidelijk weer vast voedsel gaan eten. Zorg ervoor dat je voedsel eet dat makkelijk te verteren is:

 • Bananen: deze bevorderen de spijsvertering en helpen het kalium te vervangen dat u tijdens uw herstel bent kwijtgeraakt
 • Toast: wit brood is licht verteerbaar en bevat weinig vezels, dus uw maag zal er blij mee zijn
 • Rijst, een klassiek middel tegen darmziekten, bevordert de spijsvertering. Vermijd bruine rijst, die bevat veel vezels.

Vette, vezelrijke en gekruide voedingsmiddelen moeten worden vermeden tijdens uw herstel. 

Wat drankjes betreft, gember en pepermunt doen wonderen. U kunt ze in aftreksel drinken, waardoor u tegelijkertijd kunt hydrateren. Beide helpen je spijsvertering, de gember verlicht ook je misselijkheid en de pepermunt kalmeert je maag van streek.

Kan buikgriep worden voorkomen?

Natuurlijk, voorkomen is beter dan genezen. Hier zijn enkele basisvoorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om het risico op buikgriep te beperken: 

 • Was je handen regelmatig. Als je uit de badkamer komt, voor en na het koken, als je je huisdier aanraakt. Handen dragen bacteriën met zich mee van alles wat je aanraakt, dus het is belangrijk om ze meerdere keren per dag te wassen.
 • Drink geen onrein water en eet geen rauw voedsel.
 • Eet gezond en drink veel water om goed gehydrateerd te blijven

Deze kleine dagelijkse stappen zullen u helpen buikgriep te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen voor de baby?

Het is heel normaal om je zorgen te maken over je baby als je ziek bent, maar vertrouw ook op je lichaam. Uw lichaam heeft de natuurlijke afweer om uw baby te beschermen tegen buikgriep. 

Hoewel de infectie zelf geen bedreiging voor de baby vormt, moeten uw symptomen toch in de gaten worden gehouden. U moet er vooral voor zorgen dat u gehydrateerd blijft, want uw lichaam heeft veel water nodig om goed voor de baby te zorgen en de foetus de nodige voedingsstoffen door te geven. Drink regelmatig.

Buikgriep kan echter tijdelijk het risico op een vroeggeboorte of miskraam verhogen. Als uw symptomen te ernstig zijn en u een ernstige vorm van buikgriep hebt, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.

Ontdek nu in onze shop !
Doomoo
Sleepy Drops groot zwangerschapskussen
49.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Doomoo
Sleepy Drops groot zwangerschapskussen
49.99
Kopen
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
67%
Weleda
Perineum massageolie
12.26
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby