Babyboom
Babyboom
Baby

Heeft een baby een eigen slaapkamer nodig?

2 min
Slaap
Baby

Heeft een baby een eigen slaapkamer nodig?

2 min
Éveil, Santé
De meeste ouders zullen het slaapkamertje van hun nieuwe baby volledig af hebben tegen dat hun baby wordt geboren, maar veel baby’tjes slapen de eerste maanden niet in hun eigen kamertje. Ook bij ons was dit zo! De meeste baby’s slapen tijdens hun eerste weken of maanden in een co-sleeper of bedje dicht bij mama. Ik heb zeker ook al ouders begeleid die hun baby vanaf dag één in zijn kamertje hebben laten slapen. Maar hebben baby's een eigen slaapkamer nodig?

Kind & Gezin raadt aan om de kamer te delen gedurende het eerste levensjaar van je kind om de gevaren van wiegendood te beperken. Zij hebben in 2017 hun adviezen strenger gemaakt op basis van nieuwe internationale richtlijnen ter preventie van wiegendood. Het is namelijk lange tijd zes maanden geweest. In mijn praktijk merk ik echter dat in dezelfde kamer slapen na de leeftijd van zes maanden niet altijd vanzelfsprekend is. Onderzoek heeft ook aangetoond dat baby’s ouder dan vier maanden vaker wakker worden ’s nachts wanneer ze de kamer met hun ouders delen dan wanneer ze apart slapen. Ze zouden ook in totaal minder slapen dan hun collega-baby’s die in een eigen kamertje slapen. Doordat de ouders namelijk sneller reageren dan wanneer de baby apart zou liggen, wordt de baby vaak erg afhankelijk van zijn ouders om überhaupt in slaap te kunnen vallen, wat de slaapproblemen verder in de hand kan werken. Het is soms vervelend voor ouders om hierin een gulden middenweg te vinden: de kamer delen omdat dit het veiligst is? Of toch apart slapen omdat er dan meer geslapen wordt door iedereen?

Wanneer ouders contact opnemen met mij voor een coachingstraject en de kamer nog wordt gedeeld met de baby die al ouder is dan zes maanden, check ik altijd even of dit een bewuste keuze is of voortgevloeid is uit het feit dat de baby een slechte slaper is en een interventie in de eigen slaapkamer toch handiger is dan elke keer naar de slaapkamer van de baby te moeten lopen. Wanneer er een kamertje is voorzien, adviseer ik dan ook om de baby te verhuizen zodat er efficiënt gewerkt kan worden aan meer slaap voor het hele gezin. Soms gebeurt het echter ook dat ik samenwerk met gezinnen die niet de mogelijkheid hebben voor een aparte kamer voor de baby. In dat geval raad ik het gebruik van witte ruis aan en om de baby een eigen ruimte in de slaapkamer van de ouders te geven. Een kast tussen het ouderlijk bed en het ledikantje bijvoorbeeld of het ledikantje aan de andere kant van de kamer zetten. Ik volg hierin uiteraard steeds de mogelijkheden, maar ook de wensen van de ouders.

Meer lezen?

‘Slaap is alles’ vat heel goed de filosofie van Nathalie Schittekatte samen. Ze begeleidde al vele honderden baby’s – en hun ouders – om goed te slapen en is ervan overtuigd dat een goede voorbereiding heel wat problemen kan voorkomen. In ‘Slaap, baby, slaap’ keert ze daarom terug naar de basis en toont ze je hoe je je baby van bij het begin gezonde slaapgewoontes kunt meegeven.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Mama Baas.

Ontdek nu in onze shop !
Priorin
Sterk en Gezond Haar met Biotine 60 capsules
30.80
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Priorin
Sterk en Gezond Haar met Biotine 60 capsules
30.80
Kopen
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
Lucovitaal
Magnesium mama & baby
14.34
Kopen
En nog meer ...
Slaap