Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Heeft eiceldonatie een invloed op je vruchtbaarheid?

2 min
Kinderwens

Heeft eiceldonatie een invloed op je vruchtbaarheid?

2 min
Éveil, Santé
<p>Je denkt erover eicellen af te staan aan je zus of je vriendin die onvruchtbaar is? Vrouwen die eicellen doneren, brengen daarmee hun vruchtbaarheid niet in het gedrang, zelfs niet wanneer ze meerdere malen eicellen afstaan.

Breng ik mijn vruchtbaarheid in gevaar met een eiceldonatie? 

Maak je geen zorgen; vrouwen die eicellen doneren, brengen daarmee hun vruchtbaarheid niet in het gedrang, zelfs niet wanneer ze meerdere malen eicellen afstaan. De eierstokken beschikken immers al bij de geboorte van een meisje over 400.000 eicellen. Deze eicellen kunnen rijpen wanneer de vrouw zich in haar vruchtbare periode bevindt. Slechts 2 eicellen op 1000 zullen echter rijpen en zo de mogelijkheid hebben bevrucht te worden.

Indien de eicel bevrucht wordt, zal er een embryo uit evolueren en zal de zwangerschap aanvatten. Indien de rijpe eicel niet bevrucht wordt, zal hij verloren gaan tijdens de menstruatie. Elke maand beginnen enkele cellen te rijpen maar slechts 1 eicel zal volledig tot rijping komen en in de eileider worden uitgestoten; de andere eicellen zijn tevergeefs beginnen te rijpen.

Eiceldonatie

Daarom kunnen we stellen dat eiceldonatie een manier is om een paar eicellen, die toch nooit gebruikt zullen worden, met een andere vrouw te delen.

Een vruchtbaarheidsbehandeling lukt zelden van de eerste keer. Voor de behandeling van één vrouw zijn dus vaak meerdere eicellen nodig. Niet uitzonderlijk gaat het om 5, 6 of meer pogingen voor er een succesvolle zwangerschap volgt.

Een eiceldonatie levert een tiental eicellen op (na hormoonstimulatie). Niet alle eicellen zullen echter van voldoende kwaliteit zijn om voor bevruchting te dienen. Daarom wordt er soms van je gevraagd meerdere malen eicellen af te staan. 

Image result for egg donation hormone injection

Hormoonbehandeling eiceldonatie

Wie zich aanmeldt als eiceldonor krijgt een medisch onderzoek met oa. een bloedafname en echografie. Dat dient om de algemene gezondheid te peilen en gezondheidsrisico’s te voorkomen. Men onderzoekt of er geen infecties zijn en of je geen drager bent van bepaalde erfelijke aandoeningen. Als alles in orde is, kan de eiceldonatie doorgaan.

Voor de donatie stimuleer je je eisprong door hormonen in te nemen. Dat gebeurt met hormooninjecties. Hierover word je uitgebreid gebriefd bij het intake-gesprek. Je ontvangt de nodige medicatie en kan eventueel een thuisverpleegkundige of huisarts aanspreken om de stimulatie vlot door te komen. Zo kunnen verschillende eicellen rijpen. Bij een normale cyclus rijpen meestal 1 à 2 eicellen, maar dankzij stimulatie kan één cyclus tot een tiental eicellen opleveren. Het enige probleem is de hormoonbehandeling die de eierstokken stimuleert tot productie. Sommige vrouwen reageren slecht op deze behandeling door een te groot aantal eicellen te produceren, hetgeen pijn rond de buik kan veroorzaken.

Er is een kleine ingreep nodig om de eicellen te verkrijgen. De ingreep gebeurt met een pijnstillende inspuiting of onder lichte algemene verdoving.

 

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen