Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe kies je de perfecte speen voor baby’s flesje?

5 min
Psycho
Baby

Hoe kies je de perfecte speen voor baby’s flesje?

5 min
Éveil, Santé
Voor veel baby’s maakt een speen een vast onderdeel uit van hun dagelijks leven. Toch blijft dit kleinood voor veel ouders een mysterie. Raak ook jij de weg kwijt door de vele merken en modellen van spenen die je vandaag kan kopen? Er is echter geen enkele reden tot paniek…

Met behulp van een aantal selectiecriteria vind je vast dé speen die geschikt is voor je baby, althans toch voor een tijdje! Want ja, een speen is nooit definitief. Hij evolueert mee met de behoeften van je baby, die veranderen tijdens diens groei. 

Enkele vragen die je helpen de perfecte speen te vinden

Eindelijk is het grote moment aangebroken dat je een speen voor je baby’s flesje moet kiezen. Ten overstaan van het grote aanbod kan een mens zich echter wel wat verloren voelen . Stel jezelf daarom een aantal vragen aan de hand waarvan je de ongeschikte spenen uitsluit en enkel spenen kiest waarmee je baby graag drinkt. 

Past deze speen wel op baby’s flesje?

Soms gebeurt het inderdaad dat een speen niet blijkt te passen op baby’s flesje. Een goede check van dit criterium is dan ook belangrijk zodat je niet voor een voldongen feit staat op het moment dat je je kleintje de fles moet geven. Om zeker te zijn dat de speen geschikt is voor zijn flesje, lees je best de specificaties bij de speen. Alvast een goede raad: let erop dat de hals van je fles (breed of smal) overeenstemt met het onderste deel van de speen. 

Siliconen of rubber: welk materiaal is het best voor mijn kleintje?

Deze materialen voelen verschillend aan in de mond. Je baby beslist zelf wat hij het leukst vindt. Als je merkt dat je baby liever een siliconenspeen gebruikt, kies dan ook daarvoor. Let wel op: rubberen speentjes zijn buigzamer en iets minder sterk. Dat maakt ze minder geschikt voor baby’s die tandjes maken. Ze zijn echter prima voor je kleintje als het nog van de borst drinkt.

Stemt de maat overeen met de leeftijd van mijn baby?

Inderdaad, speentjes worden opgedeeld in leeftijdsklassen. Dit maakt het gemakkelijk voor jou om te controleren of de speen die je wilt kopen de juiste maat heeft. Bovendien vind je vaak modellen in verschillende maten; zodra je het geschikte model voor je baby gevonden hebt, kan je dit omwisselen voor een grotere maat als je baby ouder wordt. Speentjes hebben niet hetzelfde melktoevoersnelheid of dezelfde grootte voor een pasgeborene als voor een baby van 18 maanden. Je moet dus steeds een speen kiezen die afgestemd is op je baby’s leeftijd. Let echter steeds op mogelijke signalen die je baby zelf geeft: soms is hij nog niet of net wél toe aan een volgende maat, los van zijn leeftijd . Controleer hiervoor steeds of je kleintje op het juiste tempo zuigt. Als dit niet zo is, moet misschien een andere maat overwogen worden…

De verschillende types spenen…

Van zodra je een eerste selectie gemaakt hebt, moet je beslissen welke vorm je wilt. Je hebt hier drie grote groepen van spenen, waarvan iedere groep zijn eigen bijzondere eigenschappen heeft, afgestemd op de noden van je baby:

  • De klassieke speen heeft een rond uiteinde. Dit maakt het makkelijker voor je baby om hem in zijn mondje te steken. Bij sommige kan je een verschillende toevoersnelheid instellen. Deze spenen zijn vaak verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je ze tijdens de volledige groei van je baby kan gebruiken. 
  • De antikoliekspeen heeft een ventiel dat voorkomt dat lucht in de fles binnendringt, die baby dan opzuigt en zo in zijn darmpjes terechtkomt. Een aantal merken zoals Dr. Brown’s verkopen klassieke speentjes die voorzien zijn van een antikolieksysteem. 
  • Een fysiologische speen is ideaal als je afwisselend flesvoeding en borstvoeding geeft. Deze speen bootst de vorm van de moederborst na, zodat je baby moeiteloos zuigt en daarna weer vlot naar de borst kan overschakelen. Dit type speen voorkomt vaak kaakmisvormingen doordat hij klein en plat is en aangepast aan de anatomie van je baby’s mond.

We zoomen even in op de verschillende toevoersnelheden

Je moet de toevoersnelheid van de speen afstemmen op de behoeften van je baby. Als je baby een snel drinkertje is, kan een speen met een te lage toevoersnelheid je baby ergeren. Aan de andere kant houdt een speen met een te hoge toevoersnelheid het gevaar in dat je baby te snel gaat drinken, met buikpijn tot gevolg. Daarom is het belangrijk de juiste toevoersnelheid te kiezen.

Je kan doorgaans kiezen uit drie verschillende snelheden: 

  • Langzaam, ofwel één opening
  • Gewone snelheid, ofwel twee openingen
  • Snel, ofwel drie openingen

Dit kan per merk verschillen. Naarmate je baby zich ontwikkelt, zal je de toevoersnelheid van je speen moeten aanpassen. Snelheid 1 is bestemd voor een pasgeborene en snelheid 2 voor een baby tussen 0 en 6 maanden oud. Snelheid 3 is bestemd voor baby's van 6 maanden en ouder. 

Natuurlijk is dit slechts een indicatie en moet je ook rekening houden met het drinkprofiel van je baby. Als hij ouder is dan 6 maanden, maar zich prima voelt bij een speen met snelheid 2, dan is er geen reden om te veranderen. 

Wanneer schakel je over op een andere speen?

Sommige spenen hebben maar één toevoersnelheid en moet je vervangen als ze niet langer geschikt zijn voor je baby. Andere spenen hebben echter meerdere « versnellingen ». Je kiest dan de juiste toevoersnelheid uit drie ‘versnellingen’. Zo kan je de speen afstemmen op de groei van je baby.

Je baby laat het je weten wanneer het tijd is om de toevoersnelheid van de speen te veranderen. Bij te lage snelheid zal de flesvoeding vaak erg traag verlopen en zal je baby ongedurig worden. Dan weet je dat het tijd is om achter een nieuwe speen te gaan.

Anderzijds moet je zeer regelmatig controleren of de speen nog in goede staat is. Als je baby erop bijt, kan de speen vroeg of laat gaan slijten, wat leidt tot scheurtjes of zelfs loskomende deeltjes die je baby kan inslikken. Wees daarom waakzaam en vervang de speen zodra hij tekenen van slijtage vertoont.

Hiermee ken je nu alle finesses van de speen voor je baby’s flesje. 

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
159.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
159.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.17
Kopen
En nog meer ...
Psycho