Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Hoe vertel je iemand die maar niet zwanger wordt dat het voor jou wel zover is?

2 min
Kinderwens

Hoe vertel je iemand die maar niet zwanger wordt dat het voor jou wel zover is?

2 min
Éveil, Santé
Je vriendin of je zus probeert al jaren zwanger te worden. En dan moet je opeens vertellen dat je zelf wel zwanger bent? Wat kan je doen?

Vertellen dat je zwanger bent

Je bent zo blij, maar hier zal je jezelf waarschijnlijk niet lekker bij voelen. En je weet dat het voor haar ook moeilijk wordt. Hoe ga jij hiermee om? Heb je al in zo'n situatie gestaan?

Stel het nieuws niet te lang uit of probeer het niet te verstoppen, maar vertel het hem of haar zo voorzichtig mogelijk. Liefst op een moment waarop je alleen bent, en zeker niet in gezelschap.

Hoe zal iemand die onvruchtbaar is reageren op jouw zwangerschap?

Hou er rekening mee dat het nieuws van die zwangerschap je vriend of familielid zal kwetsen, en dat z'n reactie misschien vreemd of onaangenaam zal zijn voor jou. Natuurlijk is jouw vriendin blij, maar het nieuws confronteert haar ook met haar eigen verlangen.

Een vruchtbaarheidsprobleem betekent dat je je controle verliest over je voortplantingstoekomst. Het leven van mensen met fertiliteitsproblemen wordt vaak geregeerd door medische onderzoeken, behandelingscycli die door een kliniek uitgestippeld worden, ze onderwerpen hun sexleven en intieme organen aan een diepgaand onderzoek. Er wordt hen verteld wanneer ze sex moeten hebben en wanneer niet, wanneer ze moeten ejaculeren in een plastic bekertje, of ze moeten zich laten screenen door een overheidsinstantie om na te gaan of ze wel waardige ouders zouden zijn (in het geval ze willen adopteren). Dit is een vreselijk verlies van controle of grip op hun leven. Ze worden soms enorm boos, en werken die boosheid uit op het dichtstbijzijnde doelwit.

Soms vergelijken mensen met fertiliteitsproblemen hun ervaringen met een roetsjbaan. Ze worden helemaal meegesleept naar een piek van optimisme wanneer ze met een behandeling starten, of een nieuw actieplan ondernemen (bv. door een adoptieprocedure te starten). Ze beginnen te fantaseren over een wieg, een doopfeest... Dan komt de realiteit hard aan. Ze hebben alweer geen geluk: daar zijn de maandstonden terug, of de behandeling doet het niet, of het adoptiebureau stelt prangende, ontnuchterende vragen. Hun gevoelens zijn fragiel en ze bereiken het emotionele “dal” met een harde klap.

Probeer vooral de contacten niet te verbreken, ook al ben je ontgoocheld door de reactie. Betrek haar bij de zwangerschap, maar laat haar ook alleen als ze daar behoefte aan heeft.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen