Je kind voor je ogen zien stikken in een kerstomaat of druif. Het lijkt zo onwaarschijnlijk, maar toch maken steeds meer ouders deze nachtmerrie mee. Ouders zijn te vaak te ontwetend wat verslikkingsongevallen betreft. Veel ongelukken kunnen voorkomen worden, als ouders weten waar ze op moeten letten.
Voedsel veroorzaakt de meeste verslikkingsongevallen. Gevolgd door munten, ballonnen of ander speelgoed. Ouders denken vaak wel aan lolly's en grote, ronde snoepjes, maar niet aan kerstomaatjes, druiven of knackworstjes. Die kunnen namelijk echt gevaarlijk zijn en moeten in stukjes gesneden worden.
Gevaarlijk zijn zachte, ronde dingen die kunnen vervormen en daardoor de luchtpijp kunnen afsluiten. Zo raakt die volledig geblokkeerd en krijgt je kind geen zuurstof meer. Grotere stukken fruit worden daarom best in altijd in vier gesneden worden.
Knackworsten, die het vaakst tot een dodelijke verslikking bij kinderen leiden, hebben vaak dezelfde grootte als een luchtpijp; ze zijn cylindrisch en samendrukbaar, waardoor ze de luchtpijp kunnen afsluiten. Om problemen te voorkomen, moet je ze dus overlangs doorsnijden in hapbare stukjes van een centimeter.
Maar ook knoopbatterijtjes, zoals in de afstandbediening, zijn gevaarlijk. Plak daarom het klepje van je afstandbediening vast, zodat je kind niet bij de batterijen kan.