Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Waarom is dat foliumzuur zo belangrijk?

2 min
Kinderwens

Waarom is dat foliumzuur zo belangrijk?

2 min
Éveil, Santé

Als je met je dokter overlegt om te stoppen met je pil, raadt hij je vast aan te starten met foliumzuur. Maar ook als je het niet met je dokter bespreekt dat je graag zwanger wil worden, moet je eraan denken met foliumzuur te starten op hetzelfde ogenblik dat je met de pil stopt.

Waarom is foliumzuur zo belangrijk?

Niemand kan je natuurlijk garanderen dat er nooit iets mis loopt tijdens je zwangerschap en dat je kindje een gezond geboren wordt, maar je kan wel proberen om de kans op een aandoening zo klein mogelijk te maken. Dat doe je door voor en tijdens de zwangerschap gezond te leven en door extra foliumzuur te slikken. Want in ons voedsel zitten vaak onvoldoende vitaminen en ontbreekt foliumzuur in belangrijke mate.

Foliumzuur verkleint de kans op allerlei ernstige aandoeningen, een 'open schedel' of een ‘open ruggetje'. Ook wel neuraalbuisdefecten of 'spina bifida' genoemd.

Een kind met een open ruggetje is vaak lichamelijk gehandicapt. Het kind kan daarnaast ook een verstandelijke handicap hebben.

Een kind met een open schedel heeft slecht ontwikkelde hersenen of soms helemaal geen hersenen. Een baby met open schedel overlijdt meestal kort na de geboorte.

Waar haal ik foliumzuur?

Foliumzuur haal je bij de apotheker. Het is niet nodig om een voorschrift van je dokter te hebben. De meeste apothekers verkopers foliumzuur samen met extra vitaminen, zodat jouw lichaam goed voorbereid wordt op een zwangerschap.

Zij zullen ook aanraden foliumzuur voor langere tijd te nemen. Er zijn zelfs een aantal merken die je begeleiden met extra vitamines tot in jouw borstvoedingsperiode.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan foliumzuur?

 

  • Voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan foliumzuur: peulvruchten, bindsla, spinazie, sinaasappelsap, ananas in blik, lever, gist en asperges.
  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur: broccoli, erwten, spruitjes, rode biet, kropsla, avocado, frambozen en braambessen.
  • Andere voedingsmiddelen die foliumzuur bevatten: wortels, tomaten, groene bonen, maïs, aardappelen, eieren, aardbeien, bananen, pompelmoezen, gedroogde vruchten, granen, melk en brood.

Liesbeth, redactrice

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen