Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Kan je bij een negatieve zwangerschapstest toch zwanger zijn?

2 min
Kinderwens

Kan je bij een negatieve zwangerschapstest toch zwanger zijn?

2 min
Éveil, Santé
Je zwangerschapstest blijkt negatief. En toch heb je een opgeblazen gevoel in je borsten en blijft je menstruatie uit. Wat is er aan de hand? Zou je toch zwanger kunnen zijn?

Als het resultaat van de zwangerschapstest negatief is, wil dat zeggen dat de test de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG niet heeft kunnen aantonen. De zwangerschapstesten kunnen uitgevoerd worden vanaf de eerste dag dat je maandstonden uitblijven, al zijn er ondertussen ook testen op de markt waarbij je al testen kan vanaf vijf dagen voor je maandstonden

Zwangerschapshormoon hCG

Nadat de eicel is bevrucht, maakt het een reis naar de uterus (baarmoeder) en nestelt het zich in de baarmoederwand. In deze fase bevat uw urine hele lage concentraties van het zwangerschapshormoon hCG. Alle zwangerschapstesten voor thuisgebruik detecteren dit hormoon en sommige testen zijn zo gevoelig dat je ze tot 6 dagen voor jouw gemiste menstruatie kunt gebruiken (dit is 5 dagen voordat uw menstruatie zou moeten beginnen). Als je bijvoorbeeld jouw menstruatie op de 15e van de maand verwacht, kan je op de 10e al testen.

Is mijn zwangerschapstest wel betrouwbaar?

Negatief? En toch het gevoel zwanger te zijn? Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

Je bent zo benieuwd dat je de test te vroeg doet, bijvoorbeeld als je nog maar 1 dag over tijd bent. Op dat moment bevat je ochtendurine nog niet genoeg HCG om de test te laten slagen. Als je ervan overtuigd bent dat je zwanger bent, herhaal de test dan na een paar dagen nog eens.

Je hebt 's avonds te veel gedronken en je urine is niet geconcentreerd genoeg om HCG op te sporen.

Je hebt je urine te lang laten staan waardoor het niet meer ‘vers' is.

Je hebt een potje of een flesje gebruikt om de urine op te vangen dat niet helemaal schoon was omdat er bijvoorbeeld nog een restje schoonmaakmiddel in zat.

Bekijk of de zwangerschapstest niet over datum is. Als je zwangerschaptest over datum is is deze niet meer betrouwbaar. Test opnieuw met een betrouwbare zwangerschapstest.

Lees in de gebruiksaanwijzing / bijsluiter van de zwangerschapstest hoe je je zwangerschapstest op de juiste wijze uitvoert en check of je het goed hebt gedaan. Als je het goed hebt gedaan verschijnt de controlelijn.

Lees in de gebruiksaanwijzing / bijsluiter van de zwangerschapstest wanneer je de test dient af te lezen. Meestal is dat ongeveer een minuut na gebruik tot 5 minuten daarna. Nadat de tijdslimiet is verstreken begint je urine op te drogen wat een vage indrooglijn kan veroorzaken. Deze lijn heeft niets te maken met je uitslag. Lees dus alleen je test af binnen de tijdslimiet.

Nog steeds over tijd en toch een negatieve tweede test? Ga naar je huisdokter of gynaecoloog en vraag hen een bloedtest uit te voeren.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen