Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Zwanger worden: niet met stof in huis!

2 min
Kinderwens

Zwanger worden: niet met stof in huis!

2 min
Éveil, Santé
<p>Stof in huis zou je hormoonbalans verstoren. Kan onvruchtbaarheid veroorzaakt worden door het stof onder je bed?

Zwanger worden? Niet met stof in huis! Stof in huis zou je hormoonbalans verstoren en er zo voor kunnen zorgen dat je minder snel zwanger wordt.

Zwanger worden: niet met stof in huis!

Stof onder het bed in slaapkamers over de hele wereld bevat steeds meer hormoonverstorende stoffen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar chemische stoffen in huis. Belgen brengen 90% van hun tijd binnenskamers door, zeggen de onderzoekers van Chemsec, en hun blootstelling aan de stoffen is binnen tot 1000 maal zo hoog als buiten. De chemische stoffen zijn afkomstig van voorwerpen die in elk gezin te vinden zijn, van houten meubels tot elektronica en van schoonheidsproducten tot speelgoed. Kan onvruchtbaarheid dan echt veroorzaakt worden door het stof onder je bed?

Stof in huis: oorzaak van onvruchtbaarheid?

ChemSec analyseerde het stof in de Belgische slaapkamers. Uit de analyse blijkt dat het stof een mix van chemische elementen bevat die de hormoonhuishouding verstoren, zoals ftalaten, bisphenol-a en alkylfenolen. De stoffen worden in verband gebracht met een waaier aan gezondheidsproblemen, waaronder onvruchtbaarheid, kanker en concentratiestoornissen. Begin 2013 heeft ook de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) een rapport uitgebracht waarin wordt gewezen op de mogelijke gevaren van allerlei chemische stoffen in de zwangerschap, waar wij dagelijks mee in aanraking komen. Veel chemische stoffen werken hormoonverstorend, wat effect zou kunnen hebben op je vruchtbaarheid en in de zwangerschap op de ontwikkeling van de organen van je ongeboren kind als hersenen, immuun systeem en voortplantingssysteem.

Wat kan je doen tegen gifstoffen in huis?

  • Zorg dat je elke dag verlucht! Een goede verluchting betekent dat je minstens 10 minuten per dag - ook in de winter - de vensters wijd openzet.
  • Ga naar buiten! Maak elke dag een wandeling van minstens 30 minuten in het park of het bos.
  • Kies voor schoonmaakmiddelen die ecologisch zijn. Heb je parket in huis? Gebruik dan enkel water met af en toe een natuurlijke olie. Stofzuig je huis regelmatig (ook onder het bed!)
  • Draai je matras elke keer om als je nieuw beddegoed oplegt. Vervang je beddegoed regelmatig en gebruik geen wasverzachter. Was je beddegoed op hoge temperatuur.
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen