Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Kies je eerst voor een carrière? Of eerst voor een baby?

2 min
Kinderwens

Kies je eerst voor een carrière? Of eerst voor een baby?

2 min
Éveil, Santé

Je bent net afgestudeerd en voor je het weet heb je een eerste job. Zwanger worden zou nu echt ongelegen komen. Maar hoe lang kan je wachten? Vermindert je vruchtbaarheid als je 5 jaar wacht?

En hoe zit het met een tweede kindje. Wacht je tot je oudste naar school gaat? Of ben je in enkele jaren niet meer vruchtbaar genoeg?

Wij stellen je alvast enkele vragen die jou kunnen helpen om een beslissing te nemen!

Jouw leeftijd

Hoe oud ben je nu? En hoe oud ben je over vijf jaar? Jouw vruchtbaarheid wordt sterk bepaald door je leeftijd.

Iedere vrouw wordt geboren met een vast aantal eicellen. Dat betekent dat er geen eicellen bijkomen, maar dat het aantal beschikbare eicellen afneemt met je leeftijd. Na je 35ste daalt je vruchtbaarheid tot ongeveer 50% in vergelijking met een 20-jarige en tegen de leeftijd van 40 jaar is de kans om zwanger te worden enorm verkleind (ongeveer 10% van de kans van een 20-jarige). Het risico op aangeboren afwijkingen, zoals het syndroom van Down, vergroot eveneens als vrouwen hun kinderwens uitstellen.

Steeds meer gynaecologen en fertiliteitsartsen in ons land raden dan ook aan niet te lang te wachten. 'Een slimme meid krijgt haar kind op tijd', zegt een campagne van het fertiliteitscentrum in Leuven.

Denk even goed na voor jezelf wanneer je aan kinderen wil beginnen. Praat erover met je gynaecoloog.

Rook je?

De meeste rokende worden wel zwanger maar het duurt wel langer voor het zover is. Bij IVF-behandelingen speelt roken wel een belangrijke rol: bij actief én passief roken is de kans op slagen tot 50 procent lager.

Rook je? Stop dan vandaag nog als je langer wil wachten voor je aan kinderen begint.

Last van overgewicht?

Ook overgewicht bemoeilijkt de conceptie. Bij licht overgewicht (een BMI vanaf 26) stijgt de kans op onvruchtbaarheid met 50 procent. Bij een BMI van meer dan 30 is de kans op onvruchtbaarheid meer dan drie keer zo groot.

Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat overgewicht en roken ook de toekomstige vruchtbaarheid van het ongeboren kind negatief beïnvloeden.

Wil je in de toekomst zwanger worden? dan doe je er goed aan geleidelijk af te vallen.

Stress

Hoeveel vraagt jouw carriere van je? Stress speelt een negatieve rol op jouw vruchtbaarheid, al zijn onderzoekers het er nog niet over eens hoe schadelijk stress kan zijn.

Denk erover na of je een stressvolle job wil aannemen. Het vraagt niet alleen een tol van je lichaam en je vruchtbaarheid, maar ook heel wat relaties kunnen er onder leiden. Wat wil je van je carriere? En wat wil je van het leven? Hoe belangrijk is een gezin voor je?

Moet ik er dan nu aan beginnen?

Je kiest er zelf voor wanneer je klaar bent om aan een kind te beginnen. Tenslotte leef jij het leven wat je wil leven!

Wil je er wat later aan beginnen? Weet dan dat eenvoudige veranderingen in levensstijl kunnen het verschil maken in een kind krijgen of er geen krijgen. Stoppen met roken, een gezonde voeding zijn slechts enkele van de vruchtbaarheidstips die we jullie graag meegeven.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen