Babyboom
Babyboom
Zwanger

Jij in maand 9 van je zwangerschap

10 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Jij in maand 9 van je zwangerschap

10 min
Éveil, Santé
Ja, ja, eindelijk de laatste rechte lijn!

9 maanden zwangerschap: de kant van de moeder

Bereid je psychologisch voor op dit grote moment. Uw dokter, uw fysiotherapeut en uw familie zijn allemaal om u heen. Heb vertrouwen in jezelf en in je baby, die jou ook graag wil zien.

Ga niet te ver van huis en houd de telefoonnummers van de dokter en de fysiotherapeut bij de hand in geval van nood.

Kleine weeën zullen voelbaar zijn gedurende deze laatste maand. Ze beginnen te werken. Dit is een goed teken!

9 maanden zwangerschap is niet de meest comfortabele tijd voor de aanstaande moeder. Inderdaad, je zult zeker moeite hebben om je te bewegen. Je ademhaling zal korter worden en je zal het moeilijk vinden om bepaalde dingen te doen. Niets om je zorgen over te maken! Maar ga door met lopen en uw bezigheden als u zich daartoe in staat voelt.

Doe geen moeite, luister naar je lichaam

Uw baarmoeder is verder gegroeid: hij is nu ongeveer 32 cm lang en drukt op de andere organen, wat enig ongemak veroorzaakt. Uw huid kan gepigmenteerd raken en er kan een lijn verschijnen van de navel tot het schaambeen. Aureolen rond de borsten kunnen meer uitgesproken worden.

Pas op voor zwangerschapsstriemen: denk er in de eerste plaats aan om crèmes of oliën tegen zwangerschapsstriemen aan te brengen die aangepast zijn aan zwangere vrouwen. Vraag advies aan uw verloskundige of apotheker om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor uw zwangerschap.

Slaap: U moet zo vaak mogelijk kunnen rusten. Een borstvoedingskussen zal je comfortabeler maken. Bovendien kunnen een homeopathische behandeling, massage, ontspanningstherapie of acupunctuur u helpen om een goede nachtrust te krijgen en om de bevalling met sereniteit tegemoet te treden.

Opgezwollen ledematen: Handen, voeten, enkels en benen kunnen opzwellen door de druk op de bloedvaten, vooral als het warm is. Leg je benen hoog, masseer ze, laat ze onder koud water lopen om verlichting te krijgen. Misschien moet u uw schoenen vervangen door een comfortabeler paar. Kijk uit voor ringen die je niet meer kunt verwijderen! U kunt een tintelend gevoel in uw handen krijgen: dit is het gevolg van de beknelling van een zenuw die door de pols loopt. Niets ernstigs.

Pijn in het bekken: Pijn in het bekken heeft meestal te maken met de werking van de gewrichtsbanden. Het bekken past zich aan om de baby door te laten tijdens de geboorte. Deze pijnen, die soms hevig kunnen zijn, kunnen in de schaamstreek, de ribben of in de onderbuik zitten. De hormonen zorgen ervoor dat de gewrichtsbanden soepeler worden en je bekken gaat "werken".

Colostrum: Tijdens deze laatste maand kan je merken dat er een vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum: de eerste melk die door je borsten wordt geproduceerd. Je bent klaar om borstvoeding te geven!

Een aanstaande moeder onder toezicht

Tijdens de laatste twee weken van uw zwangerschap wordt u gecontroleerd om eventuele waarschuwingssignalen van foetale nood op te sporen en om eventuele overtijd aan te pakken. Een consult met uw arts zal worden voorgeschreven vijftien dagen voor de theoretische termijn.

Tijdens dit consult zal uw baarmoederhals worden onderzocht. Het kan nog lang en gesloten zijn: de bevalling is nog niet aanstaande. Als het kort en rijp is, zal de aanstaande moeder gevraagd worden een paar dagen later terug te komen. Uw verloskundige-gynaecoloog zal de hartslag van uw baby volgen met een apparaatje dat op de buik wordt geplaatst. De echografie zal de hoeveelheid vruchtwater beoordelen.

Bovendien wordt de bevalling opgewekt als de hartslag onregelmatig is of als de hoeveelheid vruchtwater is afgenomen of als de baby minder beweegt. Ondanks alle wetenschappelijke vooruitgang is het niet mogelijk de exacte geboortedag van de baby vast te stellen. Aan de hand van de laatste echografie kan de leeftijd van de baby in utero met enige nauwkeurigheid worden geschat, maar er blijft een marge van onzekerheid.

Als uw baby zich na 9 maanden zwangerschap of na 41 weken zonder menstruatie nog niet heeft laten zien, wordt hij als overtijd beschouwd. Als de baby niet binnen een week na de uitgerekende datum wordt geboren, zal de bevalling worden opgewekt om lijden of tekorten te voorkomen.

9 maanden zwangerschap: de tekenen van de bevalling

De slijmprop

Hormonen zorgen ervoor dat het baarmoederhalsslijm dat je baarmoederhals afsluit, vloeibaarder wordt. Als je baarmoederhals begint te openen, kan het gaan lekken. Het is een dikke, licht stroperige substantie die met bloed getint kan zijn. Het verlies van de slijmprop kan het begin van de bevalling inluiden, maar het kan ook veertien dagen voor de geboorte optreden.

Waterverlies

De vruchtzak kan scheuren voor de bevalling begint. U voelt een heldere vloeistof naar buiten komen: u kunt staan, liggen, het maakt niet uit. Het kan een lichte afscheiding zijn omdat het hoofdje van de baby de baarmoederhals blokkeert of het kan een zwaardere afscheiding zijn. In ieder geval moet u naar de kraamkliniek gaan, want dit is meestal een teken dat de bevalling op het punt staat te beginnen. Er zal op zijn minst voor medisch toezicht worden gezorgd. Als het vocht groenig, donkerder of bloederig van kleur is, betekent dit dat uw baby zich niet goed voelt en dat u dringend naar de kraamkliniek moet gaan.

Echte valse weeën?

Ten eerste zijn de weeën die u zouden moeten alarmeren, dichter bij elkaar en regelmatiger dan die u tot nu toe hebt gehad. Je kunt ze voelen in je buik of rug. De pijn kan lijken op de pijn die je hebt tijdens je menstruatie, maar kan ook heviger kloppend zijn. Je kunt je buik voelen verharden. Uiteindelijk zullen de weeën om de twintig minuten terugkomen, daarna zullen ze om de tien minuten dichter bij elkaar komen. Als ze elke vijf minuten herhalen, kun je naar de kraamafdeling.

9 maanden zwangerschap: de kwestie van de ruggenprik

De ruggenprik wordt door de meeste vrouwen ervaren als een vooruitgang in de strijd tegen de pijn. Het maakt het mogelijk het onderlichaam te desensibiliseren terwijl de moeder bij bewustzijn kan blijven. Alle aanstaande moeders krijgen een ruggenprik aangeboden: zij moeten tijdens het laatste trimester een consult hebben bij een anesthesist om er zeker van te zijn dat er geen contra-indicaties zijn.

De ruggenprik is een gecontroleerde en veilige procedure geworden. Er is geen gevaar voor het kind of de moeder. De anesthesie komt slechts in geringe mate in de bloedbaan terecht en de baby ondervindt er geen hinder van. De moeder kan echter enkele min of meer vervelende bijwerkingen ondervinden: duizeligheid, rugpijn, gevoel van elektrische schokken. Meestal verdwijnen deze ongemakken snel, maar sommige moeders moeten ze langer verdragen. Er zij op gewezen dat het effect van de ruggenprik de gewaarwordingen van de aanstaande moeder vermindert, die op het ogenblik van de uitdrijving niet meer weet wanneer zij al dan niet moet persen. De vroedvrouwen zullen er zijn om haar te begeleiden, want het persen vindt wel plaats, maar de moeder voelt het niet. Alles hangt af van de dosering van de ruggenprik. Sommige vrouwen zullen dit gebrek aan sensatie betreuren.

De ruggenprik wordt aangeboden en vergoed voor alle vrouwen. Maar het is niet verplicht. Sommige moeders willen door deze beproeving heen en weten hoe ze op de pijn zullen reageren. Trouwens, niet alle geboortes zijn zo pijnlijk! Als de moeder weet dat er een ruggenprik is, kan zij vaak beter opschieten met de bevalling en de pijn beter verdragen. Het is aan elke vrouw om haar eigen keuze te maken!

Wanneer ga je naar de kraamafdeling?

Wanneer deze weeën regelmatig en pijnlijk worden, is het tijd om naar de kraamkliniek te gaan.

Er is ook geen tijd te verliezen als je vliezen zijn gebroken! Dit kondigt het begin van de bevalling aan en de op handen zijnde komst van de baby!

Als dit je eerste baby is, geniet dan van deze laatste momenten alleen met je partner. Binnenkort zullen jullie met z'n drieën zijn en een nieuw leven tegemoet gaan.

Wat in te pakken voor het moederschap?

Nu is het tijd om in te pakken voor de kraamafdeling! 9 maanden zwangerschap betekent dat u op elk moment naar de kraamafdeling kunt gaan. Geen sprake van dat je je laat verrassen!

Mama's koffer voor de grote dag

Kies indien mogelijk comfortabele kleding, want u moet zich op uw gemak voelen. U kunt ook meenemen: een elastiekje, een sprayflesje, een fles water, wat lectuur of muziek om de tijd te doden, een nachthemd of een outfit die niet op uw littekens drukt of schuurt als u een keizersnede of een episiotomie hebt gehad, een kamerjas of een badjas, slippers... 

Vergeet tot slot uw dossier, uw ziekteverzekeringskaart, uw bloedgroepkaart, uw identiteitskaart en uw familieboekje niet!

Mama's koffer voor de kraamafdeling

Vergeet niet uw gebruikelijke hygiëneproducten (zeep, tandpasta, doekjes, enz.) en handdoeken mee te nemen. Neem dan nachtjaponnen, en waarom niet een meer stijlvolle outfit om uw bezoekers te ontvangen. Als u borstvoeding geeft, kies dan kledingstukken die aan de voorkant gemakkelijk en discreet opengaan, want u kunt gemakkelijk morsen. Pak ook speciaal kraamverband, wegwerpbroekjes, gewone katoenen broekjes, borstvoedingsbeha's, zoogcompressen en een föhn om het episiotomielitteken te drogen als u er een hebt, nadat u het gewassen hebt.

Baby's koffer

Op de dag van de geboorte moet de baby een rompertje, een pyjama en een beha hebben, evenals een klein mutsje. Kies modellen die gemakkelijk aan te trekken zijn en zachte materialen zoals katoen. Voor de rest van zijn verblijf in de kraamafdeling, plan twee rompertjes per dag en twee pyjama's. Nogmaals, denk aan comfort en praktisch nut! Denk eraan om twee of drie beha's, een paar paar sokken, slabbetjes, een slaapzak, handdoeken, een kleine toilettas, fysiologische zoutoplossing, katoen, zachte steriele kompressen en eventueel luiers mee te nemen als uw kraamkliniek die niet verstrekt.

Op de dag van zijn of haar vrijlating, afhankelijk van de maand van geboorte, kiest u een warme of lichte outfit. Maar hij of zij zal de mooiste zijn!

9 maanden zwangerschap: de evolutie van de baby

Je baby is nu theoretisch klaar voor de "grote verhuizing".

Nu kent hij je goed van binnenuit. Hij reageert op jouw stem en die van zijn vader. Hij voelt je verteren, ademen, emoties ervaren. Al die bewegingen van uw lichaam die hij heeft onthouden, zal hij graag terugvinden na zijn geboorte, getransformeerd en verrijkt door zijn nieuwe leven.

Gedurende deze laatste maand, zal hij ongeveer 30 gram per dag aankomen. Hij is gemiddeld 50 cm lang en weegt 3,3 kg. Hij lijkt heel erg op de baby die hij bij de geboorte zal zijn. Zijn schedel behoudt een zekere soepelheid die zeer nuttig zal zijn op de dag van de bevalling. Zijn hoofd kan ook enkele uren na de geboorte nog de vorm van een schelp hebben, omdat de schedel zich naar het bekken van de moeder "vormt".

Spoedig zal hij een rondere vorm aannemen. Hij hoort geluiden van buitenaf, neemt smaken waar en zelfs geuren, want hij herkent de geur van zijn moeder. Het is gevoelig voor licht. Uiteindelijk wordt zijn verblijf in de baarmoeder van zijn moeder een beetje smal... en heeft hij minder bewegingsruimte. Hij heeft een definitief standpunt ingenomen dat hij tot aan zijn geboorte zal handhaven: de "presentatie":

De presentatie van het hoofd

Ten eerste, in 90% van de bevallingen, ligt de baby ondersteboven. Dit is de meest gunstige positie voor de levering.

Presentatie door het hoofdkantoor

Het hoofd van het kind is aan de bovenkant. Er zijn twee mogelijke scenario's:

  • De volle zit: baby zit in kleermakerszit, met de hielen dicht bij de billen.
  • De onvolledige zitplaats: zijn benen zijn uitgestrekt voor hem, met zijn voeten ter hoogte van zijn gezicht.

In dat geval kan de moeder een röntgenfoto van het bekken worden voorgeschreven om te bepalen welk type bevalling moet worden toegepast. Een versie kan worden geprobeerd: dit houdt in dat de baby van positie verandert door uitwendige palpatie, onder controle van een echografie of bewaking. Succes is niet gegarandeerd en in alle gevallen kan de baby snel terugkeren naar zijn oorspronkelijke positie.

Als de baby in stuit ligt, kan het heupgewricht ook niet precies zitten waar het moet zitten. Hij kan aanleg hebben voor heupontwrichting. Om dit probleem te vermijden, wordt de baby gedurende 2 tot 3 maanden met de knietjes uit elkaar gewikkeld.

De bevalling en de ontsluiting van de baarmoederhals zullen in het bijzonder worden gecontroleerd. Als ze snel optreden en de grootte van het bekken het toelaat, kan een vaginale bevalling worden overwogen. Zo niet, dan zal een keizersnede worden uitgevoerd, vooral als het hoofd is afgebogen (in extensie).

De transversale presentatie

Maar als de baby een ruggetje heeft, kan een versie worden uitgevoerd. Als dit niet lukt, zal een keizersnede worden gepland.

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen