Babyboom
Babyboom
Zwanger

Mag je volle melk drinken tijdens je zwangerschap?

2 min
Voeding
Zwanger

Mag je volle melk drinken tijdens je zwangerschap?

2 min
Éveil, Santé
Volle melk tijdens je zwangerschap : maak een ;onderscheid tussen volle melk en rauwe melk voor jouw gezondheid en die van je baby.

Volle melk drinken tijdens je zwangerschap, is dat een ja of een nee?

Melk wordt over de hele wereld geconsumeerd omdat het dankzij de vele voedingsstoffen veel gezondheidsvoordelen heeft. Volle melk is bijzonder rijk aan vetoplosbare vitamines, namelijk vitamine A en D.

Veel zwangere vrouwen vragen zich af of ze volle melk kunnen drinken tijdens de zwangerschap en het antwoord is ja! Je hebt het recht om volle melk te consumeren tijdens je zwangerschap. Bovendien is het zonder risico voor je baby. Volle melk is goed voor de gezondheid omdat het rijk is aan calcium.

Zwangere vrouwen mogen geen rauwe melk consumeren die geen sterilisatieproces heeft ondergaan. Je hebt 9 maanden lang een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet nodig voor het welzijn van je baby. Zo zijn er dus verboden voedingsmiddelen tijdens je zwangerschap. Je zal de nodige offers moeten brengen voor voedsel om gezondheidsproblemen voor je baby te voorkomen.

Wat betreft zuivelproducten of melk mogen alleen gepasteuriseerde producten worden geconsumeerd. Je kan yoghurt en verse room eten, maar deze moeten gepasteuriseerd zijn. Geen rauwe melk dus.

Room en rauwe melk moeten worden verboden. Boter moet ook worden gemaakt van gepasteuriseerde room. Gebruik geen of heel weinig sojaproducten omdat ze fyto-oestrogenen bevatten, die hormonen verstoren.

Wat zijn de risico’s als je volle melk consumeert als je zwanger bent van ongepasteuriseerde of rauwe melk of room?

De meeste consumentenproducten worden gemaakt van gepasteuriseerde melk of gepasteuriseerde room. Het grootste risico is echter een infectie veroorzaakt door Listeria, een bacterie die aanwezig is in bijvoorbeeld vlees, kaas, vis. Het wordt alleen vernietigd tijdens koken op hoge temperatuur of tijdens pasteurisatie. Vandaar het belang om alleen gepasteuriseerde producten te gebruiken en te consumeren.

Als er besmetting is, wordt de Listeria-bacterie via de placenta van de moeder op de baby overgedragen en kan dit veel zeer ernstige risico's voor de baby veroorzaken. De risico's voor de baby zijn vooral infecties en vroeggeboorte... Je moet dus heel voorzichtig zijn met de producten die je koopt, de gezondheid van je baby staat op het spel!

Als je volle melk met rauwe melk of rauwe room hebt gegeten, wat moet je dan doen?

Het risico op overdracht van listeria is laag, maar als je het toch krijgt, raadpleeg dan je arts of het ziekenhuis van je keuze.

De gebruikelijke symptomen zijn vaak koorts en spijsverteringsproblemen (diarree, misselijkheid, braken). Als deze verschijnselen optreden, moet je een bloedonderzoek ondergaan. Als de infectie is bevestigd, neem dan antibiotica.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding