Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Mama worden op je 40ste of ouder

2 min
Kinderwens

Mama worden op je 40ste of ouder

2 min
Éveil, Santé
Late zwangerschappen komen steeds vaker voor ... Is dat goed of slecht? Mama worden op je 40ste of ouder, is dat een goed idee?;

Tegenwoordig is zwangerschap bevrijd van leeftijdsbeperkingen. Dankzij nieuwe medische kennis en technieken kunnen vrouwen ouder dan 40 jaar veilig zwanger worden, zowel voor zichzelf als voor hun baby's.

Daarnaast treft de menopauze vrouwen later en later en neemt de levensverwachting toe, zowel wat betreft leeftijd als kwaliteit van leven. Zo is de levensverwachting van vrouwen tegenwoordig meer dan 80 jaar en vindt de menopauze plaats rond de 50 jaar. De beslissing om op latere leeftijd een kind te verwekken is dan ook begrijpelijk.

De grillen van het leven

Heel vaak zijn vrouwen die op deze leeftijd zwanger willen worden verloofd. Na een paar jaar getrouwd leven is het niet ongebruikelijk dat een scheiding of echtscheiding plaatsvindt. Dan wordt er een nieuw koppel gevormd, waarbij één of beide partners ouder zijn. Dit nieuwe koppel spreekt een kinderwens uit naar elkaar toe.

Een tweede typische situatie is die van de vrouw (of het paar) die gedurende meerdere jaren een carrière heeft nagestreefd en het project van het kind heeft vertraagd. Met haar carrière stevig verankerd wil deze vrouw nu graag een kind, voor het te laat is.

Of het kunnen koppels zijn met reproductieve problemen en die, na vele pogingen tot invitrofertilisatie, eindelijk goed nieuws krijgen.

Een zwangerschap zonder risico omdat die beter gevolgd kan worden?

Op dit moment maakt medisch toezicht op zwangerschap het mogelijk om de problemen die gepaard gaan met deze hogere leeftijd te vermijden. Dankzij echografie, vruchtwaterpunctie, monitoring  wordt de zwangerschap beter opgevolgd, pathologieën opgespoord en indien mogelijk behandeld. De risico's zijn minimaal voor zowel moeder als baby.

Wanneer een baby wordt geboren, verandert het leven van elke moeder. De ontreddering kan nog groter zijn voor een vrouw met latere leeftijd, vooral als het haar eerste kind is. Zoveel jaren van gewoontes om aan te passen aan de nieuwkomer! Uitstapjes en avonden, logeerpartijtjes, buitenlandse reizen, professionele mobiliteit en flexibiliteit. Je hele leven staat in het teken van deze geboorte. Je zult waarschijnlijk je gewoontes moeten veranderen.

Aan de andere kant, als de mama al kinderen heeft, zal ze zich opnieuw moeten aanpassen aan de zorgen en vermoeidheid die gepaard gaan met de aanwezigheid van een jong kind, maar ook ten volle profiteren van de vreugde die dit veroorzaakt.

Sommige moeders van 35, 40 jaar en ouder zullen rustiger zijn dan die van 25 jaar. Hun betere sociaal-professionele situatie heeft er ongetwijfeld mee te maken. Anderen daarentegen zullen sneller zijn dan ze waren (of zouden zijn) op 20-jarige leeftijd.

Als je je klaar voelt voor dit grote en mooie avontuur, wees dan gerust. De tijdsgeest is mee !  

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen