Babyboom
Babyboom
Baby

Melk kiezen

2 min
Voeding
Baby

Melk kiezen

2 min
Éveil, Santé

De melk die de baby krijgt, speelt een essentiële rol in zijn ontwikkeling.

Voor de keuze van de melk moet je daarom altijd beroep doen op de kinderarts van de kraamkliniek of op je huisarts. Hoewel iedere soort melk die we in deze rubriek toelichten van de goede kwaliteit is, kan je niet zo maar van melk veranderen. Schakel dus niet op eigen initiatief over op een andere melk zonder de mening van je arts te vragen.

Je kan in de handel trouwens zoveel verschillende soorten aangepaste babymelk kopen dat het niet evident is om dadelijk te weten welk melk qua samenstelling het meest moedermelk benadert.

- Startvoeding of eersteleeftijdsmelk

Melk eerste leeftijd wordt ook zuigelingenmelk genoemd en beantwoordt perfect aan de behoeften van kinderen van 0 tot en met 4 maanden. Deze melk bevat:

 • Eiwitten van koemelk die gewijzigd werden om zowel kwalitatief als kwantitatief de eiwitten van moedermelk te benaderen
 • Koolhydraten afkomstig uit melk, lactose genoemd
 • Vetstoffen, meestal van plantaardige oorsprong
 • Alle mineralen die de zuigeling nodig heeft
 • Alle nodige vitamines, in het bijzonder vitamine C en D
 • Slechts een weinig zout, suiker en vetstoffen maar voldoende essentiële vetzuren.

De hygiëne van kindermelk wordt gewaarborgd door microbiologische kwaliteitscriteria. Deze melk mag geen kleurstoffen, bewaarmiddelen of antibiotica bevatten.

- Biologische babymelk

Biologische melk beantwoordt aan dezelfde eisen qua samenstelling en veiligheid als klassieke melk. Deze melk wordt vervaardigd op basis van koemelk die afkomstig is van koeien die op een erkende biologische manier gekweekt worden.

- Melkproducten op basis van soja-eiwitten 1ste leeftijd

Deze melkproducten kunnen koemelk vervangen als je baby slecht reageert op koemelkeiwitten. Ze zijn ook verrijkt met alle elementen die in soja ontbreken en die onontbeerlijk zijn voor een baby.

- Hypoallergene melk

Hypoallergene melk is melk 1ste leeftijd waarbij de melkeiwitten gewijzigd zijn via technische procedures en minder allergische reacties veroorzaken.

Deze melk is geschikt voor baby's die veel kans hebben op koemelkallergie (bv. erfelijkheid) en wordt ook vaak aangeraden in de overgangsperiode van moedermelk naar gewone kindermelk.

Zodra er bij de baby een allergie aan koemelkeiwitten wordt vastgesteld, schrijft de arts melkproducten voor zonder lactose en allergene eiwitten.

- Antirefluxmelk

Antirefluxmelk is melk eerste leeftijd die geschikt is voor kinderen die last hebben van oprispingen. Deze melk is verdikt met rijstzetmeel of maïszetmeel om de opstoot van melk te vermijden.

- Melk voor baby's met laag geboortegewicht

Er bestaat ook melk die speciaal samengesteld is voor baby's met een laag geboortegewicht en voor premature baby's. Deze melk wordt gegeven totdat de baby's 2800 of 3000 gr wegen. Deze melk is verrijkt met

 • oplosbare eiwitten
 • natrium
 • essentiële vetzuren
 • foliumzuur en ijzer
 • calcium en fosfor

Bovendien bevat deze melk minder lactose, een koolhydraat waar heel wat baby's slecht op reageren.

- Gefermenteerde melk

Gefermenteerde melk is melk eerste leeftijd waaraan melkzuurbacteriën werden toegevoegd om de vertering te bevorderen. Deze melk is geschikt voor zuigelingen die last hebben van kolieken (buikkrampen) of constipatie. De toegevoegde melkzuurbacteriën verbeteren de darmflora van de zuigelingen en bevorderen de vertering van lactose.

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
En nog meer ...
Voeding