De melk die de baby krijgt, speelt een essentiële rol in zijn ontwikkeling.
Voor de keuze van de melk moet je daarom altijd beroep doen op de kinderarts van de kraamkliniek of op je huisarts. Hoewel iedere soort melk die we in deze rubriek toelichten van de goede kwaliteit is, kan je niet zo maar van melk veranderen. Schakel dus niet op eigen initiatief over op een andere melk zonder de mening van je arts te vragen.
Je kan in de handel trouwens zoveel verschillende soorten aangepaste babymelk kopen dat het niet evident is om dadelijk te weten welk melk qua samenstelling het meest moedermelk benadert.
- Startvoeding of eersteleeftijdsmelk
Melk eerste leeftijd wordt ook zuigelingenmelk genoemd en beantwoordt perfect aan de behoeften van kinderen van 0 tot en met 4 maanden. Deze melk bevat:
De hygiëne van kindermelk wordt gewaarborgd door microbiologische kwaliteitscriteria. Deze melk mag geen kleurstoffen, bewaarmiddelen of antibiotica bevatten.
- Biologische babymelk
Biologische melk beantwoordt aan dezelfde eisen qua samenstelling en veiligheid als klassieke melk. Deze melk wordt vervaardigd op basis van koemelk die afkomstig is van koeien die op een erkende biologische manier gekweekt worden.
- Melkproducten op basis van soja-eiwitten 1ste leeftijd
Deze melkproducten kunnen koemelk vervangen als je baby slecht reageert op koemelkeiwitten. Ze zijn ook verrijkt met alle elementen die in soja ontbreken en die onontbeerlijk zijn voor een baby.
- Hypoallergene melk
Hypoallergene melk is melk 1ste leeftijd waarbij de melkeiwitten gewijzigd zijn via technische procedures en minder allergische reacties veroorzaken.
Deze melk is geschikt voor baby's die veel kans hebben op koemelkallergie (bv. erfelijkheid) en wordt ook vaak aangeraden in de overgangsperiode van moedermelk naar gewone kindermelk.
Zodra er bij de baby een allergie aan koemelkeiwitten wordt vastgesteld, schrijft de arts melkproducten voor zonder lactose en allergene eiwitten.
- Antirefluxmelk
Antirefluxmelk is melk eerste leeftijd die geschikt is voor kinderen die last hebben van oprispingen. Deze melk is verdikt met rijstzetmeel of maïszetmeel om de opstoot van melk te vermijden.
- Melk voor baby's met laag geboortegewicht
Er bestaat ook melk die speciaal samengesteld is voor baby's met een laag geboortegewicht en voor premature baby's. Deze melk wordt gegeven totdat de baby's 2800 of 3000 gr wegen. Deze melk is verrijkt met
Bovendien bevat deze melk minder lactose, een koolhydraat waar heel wat baby's slecht op reageren.
- Gefermenteerde melk
Gefermenteerde melk is melk eerste leeftijd waaraan melkzuurbacteriën werden toegevoegd om de vertering te bevorderen. Deze melk is geschikt voor zuigelingen die last hebben van kolieken (buikkrampen) of constipatie. De toegevoegde melkzuurbacteriën verbeteren de darmflora van de zuigelingen en bevorderen de vertering van lactose.