Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Menstruatie of innestelingsbloed? Hoe herken je het verschil?

2 min
Kinderwens

Menstruatie of innestelingsbloed? Hoe herken je het verschil?

2 min
Éveil, Santé
Na je vruchtbare dagen, stel jij je de vraag: vond er een innesteling plaats? Wat is dat bruinverlies? Je menstruatie of een mogelijke innesteling?

Je wacht - een beetje zenuwachtig - op de eerste dag van je menstruatie. Want je hebt dat gevoel dat het dit keer wel eens raak kan zijn... Elk half uur snel je naar de toilet. Nog niets! Of toch? Dat beetje bruinverlies... Is het je menstruatie of innestelingsbloed? Hoe kerken je het verschil?

Menstruatie of innestelingsbloed? 

De eerste dag van je menstruatie kan je eerder bruinverlies afscheiden. Dat zorgt dat heel wat meisjes met vragen blijven zitten.

Als je bruin- of roodverlies opmerkt, heeft het niet veel zin een zwangerschapstest te doen. Wacht enkele dagen af of je menstruatie niet werkelijk doorbreekt. Een zwangerschapstest kost al snel 15 tot 25 euro. Je wil dat geld liever niet spenderen als je menstruatie met hoge waarschijnlijkheid zal doorbreken.

Vanaf welk ogenblik in een zwangerschap kan je innestelingsbloed verliezen?

Vijf tot zeven dagen na de bevruchting nestelt het bevruchte ei zich in het baarmoederslijmvlies. Doordat het ei zich goed vastzet in het slijmvlies kan mama haar baby voeden en beschermen.

De baarmoedermond wordt nu afgesloten door een slijmprop en de spieren in de baarmoederwand worden zachter en elastischer. Oud bloed in de baarmoedermond-en hals kunnen door de bewegingen afgescheiden worden. Dat is innestelingsbloed.

Innestelingsbloed komt niet altijd als eerste teken van een zwangerschap

Toch ontdekken heel wat vrouwen pas innestelingsbloed nadat zij een positieve zwangerschapstest afnamen. Ze zijn over tijd en merken in week 5 of 6 van hun zwangerschap wat bruinverlies op.

Een innestelingsbloeding kan, maar komt toch niet altijd voor. Vraag een bloedafname om zeker te zijn of er al dan niet sprake is van een zwangerschap.

Innestelingsbloed is niet gemakkelijk te herkennen!

Toch kan je er, jammer genoeg, niet van uit gaan dat als je over tijd bent bruinverlies ook innestelingsbloed is. Stress bijvoorbeeld zorgt er vaak voor dat je menstruatie langer wegblijft. Bruinverlies kan dan ook de aankondiging van je menstruatie zijn.

Het is erg, erg moeilijk innestelingsbloed te herkennen. Lijkt het bruinverlies weer te verdwijnen? Doe dan een zwangerschapstest.

Kan innestelingsbloed dan niet rood zijn?

Toch wel. Het bevruchtje eitje kan bij de innesteling immers een haarvaatje in de baarmoederwand raken. Dan kan je een klein beetje roodverlies ontdekken als je naar het toilet gaat.

Een grotere hoeveelheid roodverlies wijst eerder op je menstruatie.

Is innestelingsbloed een voorteken van een miskraam?

Bloedingen en bruinverlies komen nogal eens voor tijdens de zwangerschap en wijzen niet noodzakelijk op een probleem. Het kan bijvoorbeeld gaan om een een ontsteking. Ook innestelingsbloed is ongevaarlijk.

Als je roodverlies hebt of aanhoudend bruinverlies is het altijd best je arts te contacteren.

Ervaringen van andere mama's met innestelingsbloed

In het Forum van Babyboom kan je met andere meisjes chatten over dit innestelingsbloed. Vaak kunnen zij je over hun ervaring vertellen en helpt dat jou in je beslissing een zwangerschapstest te doen of niet. Een discussie over innestelingsbloed vind je hier.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen