Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Oestrogenen

2 min
Kinderwens

Oestrogenen

2 min
Éveil, Santé
<p>In het algemeen worden oestrogenen vrouwelijke hormonen genoemd omdat ze de rijping van reproductieorganen tijdens de puberteit verzekeren en de seksuele verlangens opwekken.

 

Oestrogenen

Oestrogen worden door de eierstok geproduceerd tijdens de eerste helft van de menstruele cyclus. Ze doen de Graafse follikel rijpen zodat die een eicel kan vrijlaten die dan bevrucht kan worden.

Buiten de zwangerschap lokken oestrogenen de samentrekkingen van de baarmoeder uit die leiden tot de menstruatie. Tijdens de zwangerschap (tot de bevalling) wordt deze functie van de oestrogenen geneutraliseerd door het hormoon progesteron. Op die manier kan de baarmoeder niet samentrekken.

Over de werking van de oestrogenen is er minder bekend dan over de werking van progesteron. Het is in ieder geval geweten dat het oestrogeengehalte ook stijgt tijdens de zwangerschap. Tussen de 8ste en 10de week zwangerschap is het de placenta die de oestrogenen produceert.

Waaruit bestaat de werking van oestrogenen precies?

  • In het algemeen kan je stellen dat de oestrogenen het lichaam voorbereiden op de bevalling: ze brengen een wijziging in de weefsels teweeg waardoor ze soepeler en makkelijker uitrekbaar worden tijdens de bevalling.
  • Oestrogenen zijn verantwoordelijk voor de verfijning van de huid. Als je striemen wil vermijden, moet je dus je buik en je borsten met een hydraterende crème insmeren. Het zijn ook de oestrogenen die verantwoordelijk zijn voor het zwangerschapsmasker.
  • Deze hormonen zijn ook belangrijk voor de baby omdat ze een verhoging van het bloedvolume mogelijk maken. Op die manier krijgt de baby de nodige voedingsmiddelen en zuurstof. Het nadeel voor de aanstaande moeder is de waterretentie die dit verhoogd bloedvolume met zich meebrengt. Het is door deze waterretentie dat je opgezwollen enkels, voeten en vingers kan krijgen.
  • Gelukkig hebben oestrogenen niet enkel negatieve gevolgen. Onze huid wordt mooier dankzij de hydraterende werking van oestrogenen. Daarom zien we er zo stralend uit tijdens onze zwangerschap. Deze aangename werking heeft ook een positieve invloed op ons haar. Ons haar glanst en heeft meer volume. Minder esthetisch is dan weer het verschijnen van donshaar op de bovenlip en een bruine lijn op onze buik.
  • De oestrogenen zorgen ten slotte ook voor de productie van eiwitten die essentieel zijn voor de groei van onze baby.
  • Sommige onderzoekers beweren ook dat het deze hormonen zijn die onze geurzin verfijnen tijdens de zwangerschap. Dat kan in ieder geval verklaren dat sommige aangename geuren of parfums ons nu plots misselijk kunnen maken.
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen