Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Ook papa heeft het lastig

2 min
Kinderwens

Ook papa heeft het lastig

2 min
Éveil, Santé

Wanneer mama aan een postnatale depressie lijdt - 1 op de 10 vrouwen zijn er slachtoffer van - die weken, maanden en soms langer kan aanhouden, wordt het wel eens allemaal te veel voor de kersverse vader.

De komst van kind haalt al heel je leven overhoop, waardoor je lichamelijk en geestelijk zwaar op de proef wordt gesteld. Als je vrouw daarbij ook nog eens erg neerslachtig is, wordt het moeilijk om zelf op de been te blijven. Komen jullie er samen niet uit, wacht dan niet te lang en zoek (professionele) hulp. Ga naar de huisarts, vraag vrienden, familie en buren om in te springen in het huishouden, bij de boodschappen of om op jullie kind te passen, zodat jij en je partner wat ruimte krijgen om bij te komen.

Een eigen vaderdip

Je kunt als kersverse vader ook zelf in een dip terechtkomen. Verwarring en oververmoeidheid zijn de grootste boosdoeners. Misschien voel je je wel helemaal niet zo gelukkig als van je wordt verwacht door de omgeving. Dat kan je behoorlijk aan het twijfelen brengen. Misschien wordt de druk van je eigen verantwoordelijkheidsgevoel te groot en ben je bang om je baan te verliezen, of erger, om dood te gaan. Daarnaast betekent de komst van een kind vaak een verandering in de relatie met je geliefde. Je moet onder ogen zien dat de aandacht van je vrouw nu in eerste instantie op het kind gericht is. Je voelt je wat uitgesloten en/of overbodig. Dat kan jaloerse gevoelens oproepen, waar je je vervolgens ook weer schuldig en somber door kunt voelen.

Door de zure appel bijten

Een goede nachtrust is de eerste voorwaarde om deze negatieve gevoelens te onderdrukken, hoe moeilijk dat organisatorisch misschien ook te regelen is.

Neem vrij, zeker de eerste twee weken na de bevalling en ga niet te snel weer aan het werk. Te snel terugkeren in het arbeidsproces kan betekenen dat je na een aantal weken moet afhaken wegens oververmoeidheid, ziekte of depressiviteit.

Daarnaast is het belangrijk om open te zijn over je gevoelens. Krop ze niet op, want je partner die ook vermoeid is en het druk heeft, kan ze niet ruiken. Zij kan jouw sombere gevoelens interpreteren als desinteresse, of denken dat je er een affaire op nahoudt.

Ouderschap betekent tropenjaren draaien. Dat lukt het beste door open naar elkaar te blijven en je gevoelens op tafel te gooien, zodat jullie er beiden iets mee kunnen doen.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen