Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Overgewicht zorgt voor complicaties zwangerschap

2 min
Kinderwens

Overgewicht zorgt voor complicaties zwangerschap

2 min
Éveil, Santé

Overgewicht rijens je zwangerschap

Zwangere vrouwen met overgewicht lopen 25 tot 37% meer risico op een miskraam dan anderen. Hoe groter het overgewicht van de vrouw, hoe groter het risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Ook complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, -hypertensie en -vergiftiging, astma en slaapproblemen komen frequenter voor. Dat alles blijkt uit cijfers in het tijdschrift Bodytalk.

Eigenlijk zou elke vrouw die zwanger wil worden in het kader van de zwangerschapsbegeleiding ook voedingsadvies moeten krijgen, zegt KUL-voedingsdeskundige Greet Vansant. De vetlagen hinderen bijvoorbeeld de kwaliteit van een echografie waardoor afwijkingen minder snel worden opgemerkt. De bevalling moet ook vaker worden ingeleid en het aantal keizersneden ligt opmerkelijk hoger. Nadien lopen de vrouwen meer risico op bloedingen, infecties...

Ook hun baby's hebben het moeilijker. Ze hebben dubbel zoveel kans om te sterven vlak na de geboorte, en hebben vaker aangeboren afwijkingen zoals bijvoorbeeld aan de wervelkolom.

Vroeger was het dan wel algemeen aanvaard dat vrouwen tijdens de zwangerschap 12 tot 15 kilo mochten aankomen, maar gezondheidsexperts pleiten er nu voor om de gewichtstoename te beperken tot 7 a 11,5 kilo voor vrouwen met overgewicht, en tot maar 6 kilo voor vrouwen met obesitas. Best worden deze vrouwen ook begeleid door een diëtist.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen