Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Papa moet de klus helpen klaren

3 min
Kinderwens

Papa moet de klus helpen klaren

3 min
Éveil, Santé

Thuis bevallen

Wanneer je beslist thuis te bevallen, kan het uitzonderlijk eens gebeuren dat de verloskundige te laat is en dat de papa zijn partner moet bijstaan bij de bevalling.

Als jullie je eerste kindje krijgen, dan is de kans erg klein dat de verloskundige te laat komt. Zelfs als je de verloskundige pas belt als je vrouw al flinke persweeën heeft, dan zal de verloskundige nog op tijd zijn. Het persen voor een eerste kind duurt immers vrij lang en zeker als je vrouw niet echt actief meeperst zal de verloskundige zeker op tijd zijn.

Bij een tweede of volgende kind gaat de bevalling meestal een stuk sneller. De persdrang kan plotseling erg toenemen, terwijl het even ervoor allemaal nogal mee leek te vallen.Als je vrouw zegt dat ze persdrang heeft, bel dan direct de verloskundige, gelukkig zal die met spoed komen en haalt ze het meestal nog net.

Maar wanneer de verloskundige te laat zou zijn, dan ben jij diegene die voor de eerste opvang van de baby moet zorgen. Gelukkig is in de praktijk gebleken dat bevallingen die zo snel gaan bijna altijd probleemloos verlopen!

Om paniek te vermijden, geven we toch graag enkele tips mee voor de papa:

 • Probeer kalm te blijven. Bedenk dat het voor je vrouw nog beangstigender kan zijn om zonder professionele hulp te moeten bevallen.
 • Zorg ervoor dat de verloskundige gemakkelijk binnen kan komen
 • Hou kinderen en huisdieren weg. Laat in de kamer zo weinig mogelijk mensen binnen, zodat je vrouw rustig kan bevallen.
 • Pak een stapeltje luiers of handdoeken
 • Probeer je vrouw te laten puffen, maar als ze echt persdrang heeft, valt het niet tegen te houden.
 • Laat je vrouw gaan liggen op bed en doe haar onderbroek uit
 • Als je de vagina open ziet gaan, dan komt de baby er echt aan en is het niet meer te stoppen
 • Enkele kussens kunnen het vergemakkelijken om de ideale pershouding te vinden.
 • Als het hoofdje geboren is volgt de rest meestal vanzelf, maar als dat niet zo is, dan zal je moeten helpen. Omvat het hoofdje weerszijde met je handen en druk het hoofdje naar beneden (in het matras), doe dit tijdens een wee en laat je vrouw uit alle macht persen. Zo wordt meestal de voorste schouder geboren. Als je de schouder onder het schaambot door ziet komen, dan beweeg je de baby in zijn geheel richting de buik van moeder, moeder perst mee, je zult zien dat het lijfje er dan makkelijk uit komt.
 • Meestal begint een baby te huilen, als dat niet zo is, let dan op of hij mooi roze van kleur is, dan is alles goed. Laat je baby sowieso huilen, dit stimuleert zijn longen.
 • Droog de baby erg goed af en leg hem op mama's blote buik. Zorg ervoor dat de baby en mama's buik beide goed droog zijn.
 • Is de baby slap, wit en huilt hij niet dan moet je hem flink prikkelen. Wrijf eerst eventueel slijm uit zijn mondje en wrijf vervolgens met een doek flink over zijn rug, tussen de schouderbladen. Door ruw met de baby om te springen prikkel je hem goed. Negen van de tien keer is dit voldoende om de baby flink aan het huilen te krijgen. Lukt het nog niet, tik dan gemeen tegen zijn voetzooltjes aan of kras erover met je nagels. De ouderwetse pets op de billen helpt ook.
 • Bedek de baby met een paar luiers of handdoeken en bedek moeder en kind erna met het dekbed. Het belangrijkste is dat je de baby goed warm houdt.
 • De navelstreng kun je laten zitten tot de verloskundige er is.
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen