Babyboom
Babyboom
Zwanger

Mag je salami en gerookte ham eten tijdens de zwangerschap?

2 min
Voeding
Zwanger

Mag je salami en gerookte ham eten tijdens de zwangerschap?

2 min
Éveil, Santé
Dit is in zeldzame gevallen mogelijk, maar in de meeste gevallen zijn rauwe worsten niet toegestaan als u zwanger bent.
Kortom, tenzij u immuun bent voor toxoplasmose, moet rauw vlees tijdens de negen maanden van de zwangerschap worden verboden. Alleen gekookt vlees is toegestaan.

Waarom kan je geen salami eten?

Salami en gerookte ham behoren tot de categorie rauwe worsten. Het eten van rauwe worst brengt het risico met zich mee dat u tijdens de zwangerschap toxoplasmose oploopt. Er bestaat ook een risico op listeriose bij het eten van gerookte ham. Toxoplasmose is over het algemeen een milde infectie voor een volwassene. Besmetting met deze ziekte tijdens de zwangerschap is echter gevaarlijk voor de goede ontwikkeling en zelfs de levensvatbaarheid van de foetus. Het is dus geen infectie die lichtvaardig moet worden opgevat, ook al wordt slechts 30% van de foetussen besmet nadat de moeder is besmet. Aan het begin van de zwangerschap wordt een serologische test uitgevoerd.

Wanneer mag je rauwe worst eten?

Hoe moet je vleesproducten eten met een risico op toxoplasmose? 

Als u al immuun bent voor toxoplasmose, dan kunt u alle soorten koud vlees eten.

Als u absoluut rauw vlees wilt eten, moet u het eerst bij -80°C invriezen en dan bij meer dan 70°C gaar laten worden. Dit zal de toxoplasmose verwekker vernietigen. 

Wat zijn de alternatieven? De soorten vleeswaren die gegeten kunnen worden

Als je zwanger bent, mag je alleen gekookt vlees eten. Het vlees in gekookt vlees wordt gedurende lange tijd bij meer dan 60°C gekookt. Hierdoor zijn ze vrij van toxoplasmoseverwekkers. 

Niet-uitputtende lijst van gekookt vlees:

- Gekookte ham

- Gekookte of gegrilde gevogelteworstjes

- Porchetta

- Paté in een korstje

Enkele voorzorgsmaatregelen voor het eten van vleeswaren

Ook al levert gekookt vlees geen risico op toxoplasmose op, het blijft gekookt vlees. Het is nog steeds een voedsel rijk aan vet en zout, wat het vasthouden van water bevordert. Eet deze vleessoorten dus met mate tijdens uw zwangerschap en overweeg het overtollige vet van hammen te verwijderen. Kies ook voor kalkoen- of kippenproducten, die minder vet en lichter verteerbaar zijn. 

Wees bewust en gebruik thuis verschillende messen om producten met een risico op toxoplasmose of listeriose te snijden en producten die dat niet zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.

Zorg in het algemeen voor een gezonde voeding, rijk aan fruit en groenten en eet vooral niet voor twee als u zwanger bent.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
Doomoo
Buddy Classic Light Grey
57.00
Kopen
67%
Weleda
Perineum massageolie
12.26
Kopen
En nog meer ...
Voeding