Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Springende hormonen tijdens je ovulatie

2 min
Kinderwens

Springende hormonen tijdens je ovulatie

2 min
Éveil, Santé

Ik ben niet de enige die het gevoel heeft dat mijn hormonen soms een loopje met me nemen. Mijn humeur, mijn eetlust en mijn seksueel libido lijken allemaal afhankelijk van waar ik me in mijn cyclus bevind.

Het toedienen van één hormoon om bijvoorbeeld meer eicellen te produceren, zou een kettingreactie teweeg brengen in het lichaam. Niet verbazend als je weet dat hormonen bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de verzorging van onze organen.

Hoe ervaar jij de hormoonschommelingen? Merk jij bijvoorbeeld dat je lichaam voor je eisprong en na je eisprong verschillend reageert?

De vrouwelijke hormonen

De schildklier, de bijschildklier, de alvleesklier, de bijnieren, de eierstokken en de testikels produceren samen met de hypofyse zo'n 200 hormonen. Die worden afgegeven aan het bloed, vervolgens op de gewenste plaats bezorgd en na gebruik afgebroken in de lever. Samen met het zenuwstelsel beheerst het endocriene stelsel de activiteit van alle organen en systemen in het menselijk lichaam. Hormonen ondersteunen de activiteit van organen, versnellen die of remmen haar juist af. Het toedienen van één enkel hormoon om bijvoorbeeld de stemming te beïnvloeden of om wat extra ‘vrouwelijkheid' toe te voegen, heeft een kettingreactie binnen het hele systeem tot gevolg.

Schommelingen van de hormoonspiegel

In een vrouwenleven zijn er zeven momenten waarop de hormoonspiegel erg schommelt: rond de eisprong, voor het begin van de menstruatie, tijdens de menstruatie, rond de zwangerschap, tijdens en na de bevalling (inclusief de periode van borstvoeding geven), tijdens de overgang. In die perioden gebeurt er iets waardoor een vrouw ofwel geprikkeld, overgevoelig of neerslachtig raakt ofwel zich juist rustig, opgewekt of gelijkmatig gestemd voelt. Elke vrouw beschikt over dezelfde hormonen in dezelfde hoeveelheden, maar niet elke vrouw reageert op dezelfde manier op hormoonschommelingen. Zo zijn vrouwen die last hebben van PMS (Premenstrueel Syndroom) gevoeliger voor hormoonwisselingen dan andere vrouwen, aan wie deze ‘hormoonellende' voorbijgaat. Bij deze vrouwen werken ook bepaalde neurotransmitters (chemische stoffen waarmee zenuwcellen in de hersenen berichten aan elkaar doorgeven) onvoldoende, zodat de stemming en het welbevinden in het tweede deel van de cyclus worden beïnvloed. Pijnlijke borsten, prikkelbaarheid, een opgeblazen gevoel, wisselende stemmingen en een gespannen, depressief of agressief gevoel zijn typische PMS-klachten. De klachten worden heviger naarmate de overgang nadert om daarna definitief te verdwijnen.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen