Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Voedsel met palmolie slecht voor je vruchtbaarheid

2 min
Kinderwens

Voedsel met palmolie slecht voor je vruchtbaarheid

2 min
Éveil, Santé
Palmolie stond al vaker in een negatief licht, omdat het kanker kan veroorzaken. Nu blijken ook vruchtbaarheidsproblemen door palmolie veroorzaakt te worden.;

In palmolie vind je verzadigde vetzuren en die bedreigen de kwaliteit van een pasgevormd embryo. Dat blijkt volgens de Universiteit Antwerpen (UA) uit een onderzoek bij proefdieren en bij landbouwhuisdieren, uitgevoerd aan het Departement Diergeneeskunde. 

Eerder waarschuwde de Hoge Gezondheidsraad er al voor dat vetzuren in palmolie bij overmatige inname tot een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen kunnen leiden. Palmolie wordt onder meer gebruikt in kant-en-klare gerechten, pizza’s en ... Nutella.
De Universiteit van Antwerpen onderzocht het effect van verzadigde vetzuren zoals palmitine- en stearinezuur op de vruchtbaarheid bij koeien. “Bij mensen is onderzoek over het effect van de voeding op de eicelkwaliteit heel erg moeilijk om ethische redenen”, stelt het onderzoeksteam. “Koeien vormen echter een heel interessant onderzoeksmodel voor de vruchtbaarheid bij de mens. Zeker voor wat de eicel en het jonge embryo betreft, zijn er heel wat gelijkenissen.”

Hun conclusie? Toekomstige moeders moeten volgens de onderzoekers beseffen dat een eicel net voor de bevruchting, maar ook het pas gevormde, piepjonge embryo heel vatbaar is voor veranderingen in de omgeving. Een dieet rijk aan de verkeerde vetzuren, zoals in palmolie, heeft dan ook directe gevolgen.

Giki is een app die je helpt palmolie te ontdekken in levensmiddelen. 

 

 

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen