De baarmoeder en de vagina zijn met elkaar verbonden door een kleine 'buis', de baarmoederhals. Dit 'buisje' heeft een kleine opening die menstruatievocht en sperma doorlaat.
De baarmoederhals is het hele leven van een vrouw gesloten en gaat alleen open tijdens de bevalling. Vanaf het begin van de zwangerschap sluit de kleine opening zich om de veiligheid van de foetus te waarborgen. De baarmoederhals is een beschermende barrière tegen mogelijke aanvallen van buitenaf. Het wordt geholpen door de slijmprop die werkt om de baarmoeder af te sluiten. Hoewel de baarmoederhals in de eerste weken van de zwangerschap meestal lang en goed gesloten is, wordt hij onder invloed van hormonen geleidelijk zachter en korter, zodat hij aan het eind van de 9e maand van de zwangerschap helemaal open is.
Tijdens de zwangerschap evolueert en verandert de baarmoederhals om zich voor te bereiden op de komst van de baby. Aan het einde van het eerste trimester beweegt de baarmoederhals geleidelijk naar boven en naar achteren, terwijl hij gesloten, gespannen en lang blijft.
Het is mogelijk dat tijdens de zwangerschap de baarmoederhals voortijdig verandert en zich begint te openen als gevolg van frequente en voortijdige weeën. Aarzel in dat geval niet om contact op te nemen met uw verloskundige of gynaecoloog, die het best in staat zal zijn om te beslissen welke behandeling moet worden gegeven. In deze gevallen kan rust voldoende zijn om alles weer in orde te brengen, maar in bepaalde gevallen kan opname in het ziekenhuis de voorkeur verdienen om het verloop van de zwangerschap en het welzijn van de baby en de moeder beter te kunnen volgen.
Wanneer over cervicale dilatatie wordt gesproken, is het gebruikelijk om in vingers van dilatatie te spreken voor een dilatatie die tussen 1 en 2 cm wordt geschat. Boven 3 cm, spreken we in cm. Tussen 3 en 5 cm, is het een fase van trage arbeid. De zwangere vrouw voelt weeën, maar de ontsluiting is nog niet erg snel. Vanaf 5 cm en tot de volledige ontsluiting, gaat het sneller. Dit wordt actieve arbeid genoemd.
Er is sprake van voortijdige baarmoederhalsopening wanneer de baarmoederhalsbarrière zich voor het einde van de zwangerschap opent. Vóór 3 cm ontsluiting kan de ontsluiting dagen of weken duren. Dit is niet bijzonder verontrustend. Het is heel goed mogelijk dat de baarmoederhals bij 35 weken amenorroe iets tot 1 vinger opengaat en dan besluit helemaal niet meer te bewegen tot 37 weken amenorroe. Wat de situatie ook is, het is altijd het beste om uw verloskundige of gynaecoloog te raadplegen.
Het zal geen verbazing wekken dat strikte bedrust de voortijdige opening van de baarmoederhals kan helpen vertragen en zo een voortijdige bevalling kan helpen voorkomen. In het algemeen duurt een zwangerschap tussen 37 en 42 weken. Vroeggeboorte of premature arbeid is wanneer de baby tussen de 20e en 37e week wordt geboren.
Zoals je ziet, zal je baarmoederhals zeker veranderen tijdens je bevalling. Als beschermende barrière voor de foetus is het mogelijk dat deze voortijdig opengaat voor het einde van de zwangerschap. Zodra u twijfels hebt over uw gezondheid en het verloop van uw zwangerschap, aarzel dan niet om rust te nemen en contact op te nemen met uw verloskundige of gynaecoloog.