Babyboom
Babyboom
Baby

Wanneer leg je je baby in een wiegje en wanneer niet?

2 min
Slaap
Baby

Wanneer leg je je baby in een wiegje en wanneer niet?

2 min
Éveil, Santé
Baby groeit snel en voelt zich benauwd in zijn bedje. Het is tijd om de volgende stap te nemen en hem in een bed te laten slapen.

Wanneer van de wieg (of het wiegbed) naar het bed?

Zodra de baby geboren is, laat u hem in een wiegje slapen, of zelfs direct in een slaapzak, zodat hij goed ingepakt en dicht bij u is. Soms gaat het, in plaats van om een klassieke wieg, om een cododo die aan het bed van de ouders komt te kleven.

Het voordeel van het wiegje is dat het comfort en bescherming biedt aan de zuigeling. Het doet denken aan het strakke, warme gevoel van het leven in de baarmoeder, en het voorkomt dat de baby uit de wieg valt, en houdt hem of haar dicht bij de ouders (wat handig is bij het geven van borstvoeding). Maar als de baby groeit, veranderen zijn behoeften.

De WHO beveelt aan het co-slaapbed te laten staan tot het kind 6 maanden oud is en het af te schaffen wanneer de baby de hele nacht doorslaapt (6-7 uur slaap per nacht) en/of wanneer de baby gespeend is. De WHO beveelt aan om tot de leeftijd van 6 maanden met de baby in dezelfde kamer te blijven om beter voorbereid te zijn in geval van wiegendood.  

Wat zijn de tekenen dat je je bed moet verschonen?

De meeste baby's verlaten de wieg rond de leeftijd van 6 maanden. Deze verandering is echter vooral te wijten aan de grootte van de baby, en de groeisnelheid verschilt van baby tot baby. 

Verplaats uw kind van het kinderbedje naar een eenpersoonsbed wanneer het ouder is dan 90 cm of wanneer het zelfstandig begint te staan en uit het kinderbedje kan klimmen.

In feite is het de activiteit van de baby die zal leiden tot de noodzaak om van wieg te veranderen. Met 6 maanden wordt de baby steeds actiever en onrustiger, hij heeft deze extra ruimte nodig om meer in fase te zijn met zijn ontwikkeling en om te kunnen bewegen zoals hij wil.

Waarmee kan ik de wieg/het ledikant of co-sleeping vervangen?

Bij de laatste 6 maanden is de keuze van een nieuw bed meestal het klassieke bed met spijlen. Dankzij de spijlen zal de onrustige baby zich niet bezeren of uit het bed vallen.  De meeste wiegjes hebben in hoogte verstelbare latten, wat betekent dat het bedje aan de grootte van de baby kan worden aangepast en u niet te ver hoeft te bukken. Bovendien hebben sommige modellen wieltjes, waardoor het bed naar de kamer van de ouders kan worden verplaatst als de baby niet zelfstandig kan slapen, wat perfect is om de overgang te maken van een kinderbedje naar een eenpersoonsbed in een andere kamer.

De overgang naar het kinderbedje verloopt vaak soepel. De baby went gemakkelijk aan zijn nieuwe omgeving, die veel comfortabeler is, omdat hij nog zo jong is. 

Wat tenslotte het grote bed betreft, moet worden gewacht tot het kind ongeveer 2-3 jaar oud is.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
En nog meer ...
Slaap