Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Wat als je onderbewustzijn nee zegt?

2 min
Kinderwens

Wat als je onderbewustzijn nee zegt?

2 min
Éveil, Santé
<p>Het lukt maar niet om zwanger te worden. En toch kan de arts je niet vertellen waarom ...

Onvruchtbaarheid: een psychisch probleem?

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen ook een psychische oorzaak hebben. Ons onderbewustzijn kan de zwangerschap vertragen of zelfs verhinderen. Je kan heel graag een baby willen terwijl er diep vanbinnen weerstand wordt geboden zonder dat je er zelf bewust van bent.

Een kinderwens kan bijgevolg een dubbelzinnige wens zijn. Er kan, vooral bij aanstaande moeders, een soort verbodsteken in het onderbewustzijn aanwezig zijn dat de zwangerschap moeilijk maakt. Dat is niet verwonderlijk want mama worden is niet niks en je moet er eerst en vooral zeker zijn dat je er klaar voor bent.

Vooral jonge vrouwen hebben nood aan erkenning van hun vrouwelijkheid. Maar als ze deze erkenning in hun tienerjaren niet krijgen, hebben ze niet het gevoel dat ze vrouw, en daarna, mama kunnen worden. In dergelijk geval kunnen onbewuste psychische factoren een rol spelen bij het uitblijven van de zwangerschap.

Onvruchtbaarheid: het gevolg van faalangst

Angst

kan ook een rol spelen bij onvruchtbaarheid. Angst om te mislukken en om het minder goed te doen dan je eigen moeder die misschien wel eens als te perfect wordt beschouwd. Het kan evenwel ook gaan om angst om een misvormd lichaam te krijgen, angst voor een moeilijke bevalling, ...

Een baby betekent controle verliezen?

Tegenwoordig lijkt ons leven trouwens steeds meer op een goed uitgestippeld en georganiseerd parcours. Alles moet gepland worden dus we willen ook onze zwangerschap timen en programmeren, een beetje zoals we onze carrière plannen of onze vakantie voorbereiden. Het is nochtans onontbeerlijk

tijd

te nemen om je voor te bereiden op het moederschap. Vrouwen die de gewoonte hebben om zichzelf en hun leven constant onder controle te houden, zullen misschien moeilijker zwanger worden dan de anderen.

Onvruchtbaarheid: het gevolg van een trauma

Emoties

spelen hier ook een grote rol. Een emotionele klap kan tijdelijk de werking van de hersenen verstoren waardoor de hypothalamus zijn werk niet meer goed doet. Deze informatie wordt naar de hypofyse gestuurd en heeft dan weer invloed op de eierstokken en de testikels met alle gevolgen van dien.

Bovendien kunnen vrienden en familie druk uitoefenen op de toekomstige ouders. Je bent nog maar nauwelijks getrouwd of je woont nog maar nauwelijks samen, en je omgeving stelt je steeds dezelfde vraag: wanneer komt er een baby? In deze omstandigheden is het uiteraard niet gemakkelijk om rustig af te wachten tot je zwanger wordt. Zeker als er verschillende maanden voorbijgaan zonder resultaat. Als op de koop toe je zus of schoonzus op dat moment hun zwangerschap aankondigen, dan wordt het er zeker niet makkelijker op. Het omgekeerde is echter ook niet beter. Het stilzwijgen van sommige ouders of schoonouders kan ook moeilijk te verdragen zijn.

Onvruchtbaarheid: het gevolg van een probleemrelatie?

Spanning of onenigheid

binnen de relatie zijn uiteraard ook niet bevorderlijk voor de zwangerschap. Als een vrouw sommige dingen echt niet meer kan verdragen van haar partner, kan het zijn dat een haar eileiders zich samentrekt tijdens de seksuele betrekkingen, waardoor bevruchting onmogelijk wordt. Dit soort onvruchtbaarheid kan als een veiligheidsgrendel beschouwd worden waardoor de vrouw even op adem kan komen.

Het is ook mogelijk dat een emotionele gebeurtenis de aandacht van de vrouw net afleidt van haar grote kinderwens en het zo makkelijker maakt deze wens te vervullen. Meer dan eens werden vrouwen, na lang proberen, plots zwanger na een emotionele schok, een sterfgeval in de familie, een ongeval, een adoptie of een inschrijving op een wachtlijst voor IVF (in vitro fertilisatie).

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen