Hoe bevorder je een vlotte spijsvertering bij je baby?
Tijdens de eerste maanden heeft een baby vaak last van een slechte spijsvertering. Gelukkig kan je met enkele eenvoudige regeltjes deze dagelijkse ongemakken voor je schat verlichten.
Maak tijd voor baby’s voeding
Spijsverteringsproblemen bij zuigelingen zijn vaak te wijten aan slecht slikken tijdens de maaltijd. Om je baby te helpen beter te verteren, kan het helpen hem in een rustige en kalmerende omgeving te voeden. Bouw ook pauzemomenten in tijdens de borst- of flesvoeding en zorg ervoor dat je baby niet te veel lucht binnenkrijgt – kies hiervoor een speen met een aan de leeftijd aangepaste doorstroming. Om oprispingen te voorkomen helpt het om je baby niet onmiddellijk na de voeding te slapen te leggen.
Je mag je baby zeker niet dwingen om te drinken of te eten als hij dit categoriek weigert. Een baby heeft altijd wel een goede reden om niet te willen eten. Bij Babybio vind je alvast verschillende tips om je baby op correcte wijze een flesje te geven.
Wacht op het boertje
Een boertje na de maaltijd kan je baby helpen om de tijdens het eten ingeslikte lucht weer kwijt te raken. Maar geen paniek als hij niet na elke maaltijd boert: hij hoeft hier niet noodzakelijk buikpuin van te krijgen.
Zuigelingenmelk
Mogelijk zijn de spijsverteringsproblemen van je baby te wijten aan een slechte tolerantie voor melk. Geef zoveel mogelijk de voorkeur aan biologische zuigelingenmelk en vraag bij twijfel advies aan je arts. Biologische zuigelingenvoeding voldoet aan de eisen voor zowel zuigelingenvoeding als biolandbouw. Als pionier op het gebied van biologische zuigelingenvoeding produceert Babybio in Frankrijk al meer dan 25 jaar hoogwaardige zuigelingenvoeding, die het ontwikkelde op basis van pediatrische aanbevelingen. Het label biedt twee assortimenten die verrijkt zijn met DHA* (essentieel vetzuur van de omega 3-familie): het gamma Optima, op basis van Franse biologische koemelk, met prebiotische vezels (FOS & GOS) en probiotica (bifidus), en het gamma Caprea, op basis van biologische geitenmelk uit Nederland. Voor elke baby dus zijn eigen Babybio zuigelingenmelk.
Babykleertjes op maat van je kind
Een te strakke luier of broek kan de buik van je kind afknellen en buikpijn veroorzaken. Kies dus altijd kleding die groot genoeg is of iets losser zit. Da’s beter voor baby’s spijsvertering.
Hoe kan je baby nog helpen?
Blijft je baby ondanks alle inspanningen last hebben van opspelende darmpjes? Er bestaan gelukkig meerdere manieren om je baby’s pijn te verzachten.
Babymassage
Als je baby kronkelt van de pijn en zijn buik de oorzaak hiervan lijkt, masseer deze dan zachtjes met een geschikte olie (of crème) door met je vingers kleine cirkelvormige bewegingen te maken met de klok mee. Je kan ook zachtjes zijn beentjes naar zijn buikje toe en weer terug plooien om de gasvorming (winderigheid) te bevorderen en zo de pijn te verlichten.
Skin to skin
Leg baby met zijn buikje tegen jouw (blote) buik aan. Dit kan de buikpijn van je schat verlichten en hem gerust stellen.
Een ontspannend badje
Soms helpt een warm badje om de pijn van je baby te verlichten.
Wieg je baby zachtjes in een rustige omgeving
Je kan baby’s pijn trachten weg te wiegen op een rustige plek in huis, die een kalmerende invloed heeft. Een toertje in de kinderwagen is ook een mogelijk hulpmiddel bij baby's die graag in beweging zijn.
Vezelrijke voeding
Als je baby toe is aan vaste voeding, geef je hem bij voorkeur vezelrijk voedsel: groene groenten, fruit, compote… Dit kan helpen constipatieproblemen en de bijhorende buikpuin te voorkomen.
Raadpleeg een arts als de problemen niet verdwijnen
Heeft je baby overmatig veel oprispingen? Heeft hij na elke maaltijd buikpijn of komt hij niet genoeg aan? In dat geval raadpleeg je best je (kinder-)arts, die je kan helpen de juiste oplossing voor je baby’s problemen te vinden.
*overeenkomstig de regelgeving in 2020
Onze Babybio-producten vind je hier: https://shop.babyboom.be/fr/brand/7-babybio
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babybio.