Babyboom
Babyboom
Zwanger

Wat moet je allemaal voorzien in baby’s uitzet ?

4 min
Organisatie/Administratie
Zwanger

Wat moet je allemaal voorzien in baby’s uitzet ?

4 min
Éveil, Santé
Het zal nu niet lang meer duren voordat baby er is. Tijd om in actie te schieten! Welke babyspulletjes haal je best nu al in huis?

Er zijn 1001 dingen waar je aan moet denken als je baby’s komst goed wil voorbereiden. Hoe pak je dit nu praktisch aan, baby’s uitzet met zijn eerste kleertjes en bad- en beddengoed?

Baby’s eerste outfit

De beste tijd om met de babyuitzet te beginnen is na de echografie van het laatste kwartaal omdat je dan een idee hebt van zijn vermoedelijke geboortegewicht en kleertjes op maat van je kleintje kan kopen. 

Je zal dus moeten jongleren tussen de maten ‘geboorte’, ‘1 maand’ en ‘3 maanden’, naargelang je baby klein of groot is, en een juiste keuze moeten maken op basis van de maat die jou kleintje bij de geboorte zal hebben en niet op basis van de leeftijd die op de kleding staat aangegeven!

Het heeft ook geen zin om te veel spullen van dezelfde maat te kopen. Je baby zal in de eerste weken een groeispurt doormaken en de kans bestaat dat je dan spullen gekocht hebt die hij nooit zal dragen. 

Kies zachte materialen die vriendelijk zijn voor baby’s huid 

Bij de geboorte is de huid van je baby bijzonder kwetsbaar en elk risico op irritatie moet worden vermeden. Daarom kies je voor baby's eerste kleertjes best spullen gemaakt van natuurlijke materialen die de huid laten ademen, zoals katoen, linnen of wol die niet prikt.

Voor rompertjes die rechtstreeks in contact komen met de huid kies je best voor zacht, gekamd katoen of biologisch katoen dat geen chemische stoffen bevat.

Voor zijn handdoeken en beddengoed pas je dezelfde strategie toe: vermijd synthetische materialen zoals polyester. 

Babyspullen moeten vooral praktisch zijn

Hou er rekening mee dat je je schat vaak verse kleertjes zal moeten aandoen. Zowel ‘s nachts als overdag. Soms tot tien keer per dag een luier die ververst moet worden, veel gezever, transpiratie, omkleding na het badje, en dan hebben we het nog niet eens over de bezoekjes aan de kinderarts... je zult dus spulletjes moeten kiezen die gemakkelijk aan en uit te doen zijn.

Rompertjes en pyjama’s die je langs voren open kan doen zijn hierbij superhandig. 

Baby’s valiesje voor in de kraamkliniek

Als de geboorte nadert, is het tijd om baby's valiesje klaar te maken. Denk hierbij aan een aantal rompertjes en pyjama's, maar ook aan een slaapzakje, slofjes, een klein mutsje, een paar slabbetjes, katoenen wantjes en een of twee overslaghemdjes.

Natuurlijk is ook het seizoen hier belangrijk. Kies rompertjes met lange mouwen en warme kleertje voor in de winter en lichte en ademende spullen voor in de zomer. En voor het traject met je kleintje naar huis geldt dit des te meer.

Voor de hygiëne van je kleintje voorzie je ook een paar handdoeken en een flinke voorraad washandjes om zijn poepje schoon te maken.

Geef babykleertjes een wasbeurt voordat je baby ze een eerste maal draagt 

Zowel winkelnieuwe als tweedehandskleertjes voor je baby was je best voordat baby ze voor het eerst draagt. Bij winkelnieuwe spullen doe je dit om alle sporen van chemische stoffen te verwijderen en bij tweedehandskleertjes om stof, bacteriën en sporen van mogelijk allergene wasmiddelen te verwijderen.

Omdat baby's een dunne en gevoelige huid hebben, kunnen ze snel last krijgen van irritatie en zelfs allergieën. Daarom moet je bij het onderhoud van hun spullen zorgvuldig te werk gaan. 

Kies een aangepast wasmiddel

Of je de kleertjes van je baby nu in de wasmachine wast of met de hand, gebruik een mild wasmiddel met een hypoallergeen* parfum dat de kleertjes van je baby verzorgt en tegelijk zijn gevoelige huid beschermt. In België is Le Chat Bébé een referentie op dit gebied**. Het is een wasmiddel dat in samenwerking met kinderartsen is ontwikkeld en speciaal is afgestemd op de verzorging van textiel voor baby’s met respect voor hun tere huid. 

Natuurlijk is het ook belangrijk dat alles goed gespoeld wordt om alle zeepresten te verwijderen. Daarom is het nooit een slecht idee om baby’s spulletjes twee keer te spoelen. 

Vermijd wasverzachters, die bij sommige baby's irritatie kunnen veroorzaken, of gebruik een wasverzachter met een hypoallergeen parfum*.

Hou baby’s was apart 

Het is aangeraden de kleertjes van je baby niet samen met die van de rest van het gezin te wassen, tenzij je alles op 60°C of hoger wast om zoveel mogelijk bacteriën te verwijderen. 

Maar weet  dat katoenen kleding bij een eerste wasbeurt op deze temperatuur de neiging heeft te krimpen. Hou hier rekening mee als je baby’s uitzet samenstelt.

Als de baby zijn/haar gevoelige huid van papa of mama heeft geërfd, kan het hele gezin gebruikmaken van hypoallergene producten. Voor de gevoelige huid kan het wasmiddel van Le Chat met vertrouwen worden gebruikt voor het hele gezin. Het Sensitive-assortiment is een geschikte oplossing voor alle huidtypes.

* met een samenstelling die het risico op allergische reacties beperkt tot een minimum

** Deze berekening is gebaseerd op gegevens die Nielsen's Retail Measurement Service heeft verstrekt voor de categorie babylinnen, voor een periode van 12 maanden die eindigt 2 januari 2022 en voor de gehele Belgische detailhandelsmarkt

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Le Chat.

Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Handkolf SCF430/01
26.67
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Handkolf SCF430/01
26.67
Kopen
Medela
Keep Cool Sleep zwangerschaps- en voedingsbeha voor de nacht Chai XXL
24.99
Kopen
MAM
copy of Easy Start Anti-Colic fles 320ml walvis
11.99
Kopen